Протест у Тирани: Вучић "персона нон грата"

Танјуг
Протест у Тирани: Вучић "персона нон грата"

Тирана - У главном граду Албаније у одржани су протести због доласка предсједника Србије Александра Вучића.

Предсједник Србије боравиће у петак и суботу у Тирани, гдје ће учествовати на Самиту о „малом Шенгену".

Испред хотела у којем би требало да одсједне председник Србије, постављен је банер са натписом "Овдје долази ратни злочинац, да позира као добротвор".

Према најави албанског премијера Едија Раме, на састанку би требало да учествује и шеф европске дипломатије Жозеп Борел.

Домаћин новог састанка, албански премијер, раније је најавио да ће трећи самит лидера региона бити одржан у Драчу, али ће, због земљотреса који је недавно погодио Албанију, а посебно Драч, састанак ипак бити одржан у Тирани. Он је рекао и да сутрашњи самит представља наставак покренуте иницијативе о успостављању тзв. "Малог Шенгдена".

"Ова иницијатива је отворена и инклузивна и није ништа ново, већ је само ново заједничко опредјељење и циљ да се имплементира оно што је више пута договарано, а потом остављано по страни", нагласлио је Рама.

Он је навео да иницијатива предвиђа да земље које су у њу укључене желе да преузму своју будућност у своје руке и да сарађују.

Иницијативу за уклањање препрека за проток роба, услуга, људи и капитала покренуо је предсједник Вучић, који је прије два мјесеца у Новом Саду на тој иницијативи окупио премијере Северне Македоније и Албаније, Зорана Заева и Едија Раму.

На прошлом састанку, који је одржан прије мјесец дана у Охриду, постигнут је договор којим се започиње реализација иницијативе, са циљем да се унапреди инвестициони амбијент у земљама које су укључене у иницијативу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана