Протест студената у Љубљани

Aгенције
Протест студената у Љубљани

Љубљана, Копар - Неколико хиљада студената и запослених на љубљанском универзитету направило је ланац око парламента, протестујући против штедње у јавном виском школству.

На Конгресном тргу у главном граду Словеније окупило се неколико хиљада људи, који су се потом упутили испред Народне скупштине.

"Ми нисмо трошак, ми смо будућност", кажу студенти које је полиција позвала да се склоне од парламента и повуку на оближњи Конгресни трг.

Умјесто тога студенти и запослени на љубљанском универзитету направили су људски ланац око зграде словеначког парламента.

Демонстранти се залажу за квалитетан универзитет, доступност високог образовања и против су новог закона о високом образовању. Они носе транспаренте на којима пише: "Штедња не ради", "За пуно финансирање јавних универзитета", и "Социјална Европа".

Њима се придружила и Школска организација Словеније, као и универзитети из Марибора и Приморја.Протесту присуствује и ректор Универзитета Стане Пејовник који је рекао да студенти и запослени на Универзитету посланицима нуде дијалог.

У међувремену, словеначки парламент је, на крају данашње сједнице, ипак одлучио да врати 16 милиона евра Љубљанском универзитету. Наиме, влада је предложила да универзитети у 2013. години добију 16 одсто мање новца за образовање и 20 одсто мање новца за истраживања.

Демонстрације у Копру и Крању

Демонстрације против власти одржане су и у Копру и Крању.

Око 1.000 демонстраната данас је протестовало на главном тргу у Копру.

"Доста нам је неправди које се дешавају нашим људима. Доста нам је крађе наше имовине. Доста нам је лица која већ 20 година гледамо како једу хљеб будућим генерацијама", наводи се у позиву на протест групе "Устала је Приморска (покрајина)".

Протест је уперен и против градоначелника Копра Бориса Поповића којем су намјењени транспаренти "Пале су палме, када ће лопов" који алудира на палме што је градоначелник засадио на обали мора, а затим се осушиле, "Власт народу, криминалце у ћузу" и "Живјела фашистичка Република Словенија".

Иако је градоначелник данас најавио оставку, организатори демонстрација најављују да ће наставити протесте и захтјевати и оставку општинског савјета.

Неколико стотина људи протестовало је и испред општинске зграде у Крању.

Данас су одржане демонстрације неколико хиљада студената и професора Универзитета у Љубљани, које су почеле пред зградом ректората и завршиле пред словеначким парламентом, који је, између осталог, одлучивао о буџету државе за наредне двије године.

Демонстрацијама, које су протекле под полицијским и редарским обезбјеђењем, студенти су успјели да издејствују још 16 милиона евра за високо школство, новац који до сада од стране парламента није био предвиђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана