Протест против двојезичности ненајављен

Агенције
Протест против двојезичности ненајављен

Вуковар - Полицији још нико није пријавио протест у Вуковару, који би требало да буде одржан 19. јануара у организацији фејзбук групе која се противи увођењу двојезичности у том и још двадесетак градова у Хрватској.

 "Полицијска управа за сада не располаже сазнањима у вези са протестом, али још постоји законска могућност пријављивања јавног окупљања", речено је хрватским медијима у Полицијској управи вуковарско-сремској.

Увођење двојезичности у Вуковар и двадесет других градова изазвало је бројне полемике међу грађанима хрватске националности, који то доживљавају као повлађивање Србима.

Фејсбук група под називом "Вуковар херој - не дозволимо ћирилицу у најпоноснијем хрватском граду" основана је с циљем организовања протеста, који би требало да буде одржан у Вуковару 19. јануара у 12.00 часова.

"Мирни протест против увођења ћирилице у Вуковару и још двадесет градова широм Хрватске није политички скуп већ патриотски и не желимо да се мијешају крушке и јабуке. Сви су добродошли, али говорници ће бити они који су ову земљу бранили", пише у опису групе.

Оснивачи наводе да на скупу нису добродошли усташки симболи, заставе ХОС-а и све што би могло окренути протест у нежељеном правцу.

Из хрватске Владе раније је најављено да ће у 2013. у Вуковару бити уведена двојезичност, а сви службени натписи на јавним институцијама, полицији, пошти, као и називи улица и тргова биће и на латиници и на ћирилици.

Најновији подаци пописа становништва потврдили су да у Хрватској има још двадесетак општина у којима Срби чине више од трећине становништва, а то значи да су испуњени формални предуслови за увођење двојезичних натписа у Војнићу, Вргинмосту, Плашком, Удбини, Кореници, Грачацу, Негославцима и још десетак мјеста у источној Славонији, на Банији, у Лици и Далмацији.

Увођење двојезичности у складу је са хрватским Уставним законом о правима националних мањина, као и Хелсиншком повељом, који члановима мањина гарантују права на кориштење и истицање властитог језика и писма.

Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац нагласио је да очекује увођење натписа на латиници и ћирилици и додао да цијели поступак треба одрадити са што мање емоција и политизације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана