Протест новинара због Кезаровског

Танјуг
Протест новинара због Кезаровског

Скопље - Око 150 новинара протестовало испред суда у Скопљу због држања у притвору колеге оптуженог да је открио идентитет заштићеног свједока у суђењу за убиство.

Миран протест организован је дан пошто је суд продужио притвор Томиславу Кезаровском за још мјесец дана.

Кезаровски је у притвору од краја маја, због чланка објављеног 2008. године у којем је објавио име свједока.

Он тврди да откривање његовог идентитета није изазвало никакву штету.

Током претходна три дана је штрајковао глађу, захтјевајући да буде пуштен на слободу док чека суђење.

Представник OEBS за слободу медија Дуња Мијатовић осудила је данас одлуку о даљем притвору за новинара Томислава Кезаровског у Скољу.

Кривични суд у Скољу донио је одлуку о продужењу притвора за Кезаровског, који је већ провео два мјесеца у затвору од када је ухапшен 28.маја због чланка који је објавио 2008.године у којем је открио идентитет свједока у једном случају убиства.

- Неприхватљиво је да се у притвору држи новинар због свог извештавања. Већ сам интеревенисала два пута протеклог месеца у овом случају. Данас сам посебно забринута због одлуке суда о продужењу притвора на даљих 30 дана, истакла је Мијатовић у саопштењу.

Она је позвала власти да послушају гласове цивилног друштва и апеловала на Томислава Кезаровског да обустави штрајк глађу који је започео почетком седмице.

- Још једном подвлачим значај да новинарима буде дозвољено да обављају истраге у вези са питањима од јавног интереса, слободно од страха од затварања и без присиле да одају своје изворе. Апелујем на власти у Скољу да узму у обзир то питање као веома хитно и озбиљно, нагласила је Мијатовић додајући да даље притварање Казаровског већ има негативне посљедице по слободу медија у Македонији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана