Протест хрватских фармера због млијека

Агенције, Фото: Index.hr
Протест хрватских фармера због млијека

Велика Копаница/Лужани - Пољопривредници Бродско-посавске жупаније у Хрватској протестовали су због одлуке компанија “Дукат” и “Мегле” о привременој обустави откупа млијека са 180 источнославонских фарми, преносе агенције.

На улице је, како преносе хрватски медији, изашло око 40 трактора који су били паркирани уз путеве у Великој Копаници и Лужанима, али нису блокирали саобраћај.

- Они ни са продајом млијека нису могли да живе, а ако им га сада још на десет или петнаест дана више нико не буде хтио откупити, њихове краве више неће имати шта да једу и мораће их послати у кланицу - рекао је предсједник Хрватске пољопривредне коморе Мато Брлошић у Славонском Броду.

Пољопривредници су на трочасовном мирном протесту поручили да ће ако се не стане на крај уништавању домаће производње, услиједити масовни протести од 4. марта.

Такође су тражили и исплату подстицаја до краја марта.

Хрватски сељачки савез у отвореном писму тражио је оставку ресорног министра Тихомира Јаковине.

Од њега је такође затражено да “одмах предуземе све мјере” како би произвођачи млијека што прије могли опет да испоручују млијеко, а потрошачи били сигурни у квалитет млијека.

“Дукат” и “Мегле” објавили су у петак да због повећане концентрације афлатоксина у млијеку привремено обустављају откуп свјежег сировог млијека са 180 фарми у источној Хрватској и то на основу своје контроле нивоа афлатоксина.

Најавили су да ће откуп наставити чим фарме буду могле да испоручују здравствено исправно млијеко, а пољопривредницима су, како је саопштио “Дукат”, осигурали доступност микофиксатора који би ниво афлатоксина требало да смањи испод допуштеног нивоа.

И из вараждинске “Виндије” јуче су саопштили да, по налогу ветеринарске инспекције, обустављају откуп млијека с пет ризичних фарми.

Поступак “Дуката” осудило је Министарство пољопривреде Хрватске.

Министар Тихомир Јаковина рекао је да га из мљекарске индистрије нису обавијестили о својим потезима нити о резулатима својих анализа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана