Прослава у Хрватској без државног врха

Срна
Прослава у Хрватској без државног врха

Загреб - Представници удружења антифашиста оцијенили су да је жалосно што високи државни функционери Хрватске нису присуствовали данашњој свечаној академији у Загребу поводом Дана побједе над фашизмом, истичући да је то лоша порука за Хрватску, регион и Европу.

Предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин рекао је да одсуство највиших представника државе данашњој прослави у Загребу баца тамну сјенку на слику Хрватске.


"Они као да су заборавили да у Уставу пише да је један од темеља ове државе антифашизам", поручио је Хабулин.

Он је нагласио да се Дан побједе над фашизмом никада не смије заборавити, нити пропустити достојно обиљежити, преносе хрватски медији.

Изасланик загребачког градоначелника Ратко Маричић подсјетио је да је Загреб почетком Другог свјетског рата са околином имао 300.000 становника, њих 50.000 учествовало је у НОБ-у, а погинуло је око 26.000 људи.

"То заслужује свечану академију, али и обиљежје у Загребу, да их се можемо сјетити сваки дан јер живимо у миру и слободи", нагласио је Маричић.

Свечаној академији у Загребу поводом Дана побједе над фашизмом, Дана ослобођења Загреба и Дана Европе присуствовао је предсједник СДП-а Давор Бернардић, који је изразио жаљење због недоласка државних званичника, те истакао да је антифашизам у темељима модерне Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана