Пропали преговори о европском буџету

Агенције
Пропали преговори о европском буџету

Брисел - Представници Европског парламента и министри финансија земаља чланица ЕУ нису успјели данас да се договоре о приједлогу буџета Уније за 2013. годину, па су преговори прекинути.Богате чланице ЕУ траже уштеде од 200 милијарди евра до 2020. године, док земље југоисточне Европе очекују веће подстицаје за развој.

Шеф делегације Европског парламента, француски посланик Ален Ламасур рекао је да Савјет министара ЕУ “није био у могућности да преговара, тако да су преговори суспендовани”.

“Европска комисија сада треба да представи нови приједлог како би преговори били настављени”, додао је Ламасур.

Преговори европским посланика са министрима финансија ЕУ су пропали још прије самог почетка, јер се тражи давање доприноса како би се попунила рупа од готово девет милијарди евра, што је изазвало полемике између земаља чланица.

Њемачка, Велика Британија, Холандија и друге богате земље, које у европски буџет уплаћују више него што из њега добијају, тражиле су да владе чланица ЕУ до 2020. године уштеде 200 милијарди евра, као и кресање средстава за запошљавање и раст за сљедећу годину.

Истовремено, земље југоисточне Европе, траже издашније фондове за развој.

Током расправе о новцу, запослени у европским институцијама пријете штрајком због најављених отпуштања и смањења зарада.

Око 50.000 бирократа у Бриселу, зарађује између 2.500 и 20.000 евра мјесечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана