Пронађена петнаеста жртва пожара, оставке у македонској Влади

Г.С.
Пронађена петнаеста жртва пожара, оставке у македонској Влади

ТЕТОВО - Дјевојка у двадесетим годинама 15. је жртва катастрофалног пожара који је прогутао монтажну ковид болницу у Тетову, објавила је македонска телевизија “Телма”.

Исти извор наводи да им је у судској медицини потврђено да је на обдукцију донијето још једно тијело повезано са пожаром.

Ријеч је о дјевојци од 20 година, са церебралном парализом, коју су љекари у вријеме пожара реанимирали, али је изненада избио пожар, њена реанимација је прекинута, а заједно са мајком и медицинским особљем одмах је повучена ван, без повреда и опекотина од пожара.

Завршена је аутопсија 14 жртава које су јуче пренијете на Институт за судску медицину.

Утврђено је да је узрок смрти код свих висока температура, опекотине и гушење. При крају је ДНК анализа настрадалих.

У пожару који се догодио у сриједу увече у монтажном модуларном центру болнице у Тетову погинуло је 15 особа, од којих двије, према истрази, нису биле хоспитализване, већ чланови породица пацијената.

Појавио се снимак и са сигурносне камере из пожара, који приказује како су неки људи унутра спашени. Ватра се у три минута проширила ужасном брзином.

На почетку снимка пожар се уопште не види, али се виде два медицинска радника како извлаче жену у инвалидским колицима. Убрзо потом кроз врата продире дим, а у једној од просторија се виде силуете људи који разбијају прозоре.

У помоћ су притекли запослени и грађани који су били у непосредној близини, а осам пацијената је успјело да искочи кроз прозор.

Видео снимак је дио опсежних доказа које је тужилаштво прикупило.  

Оставке

Министар здравља Сјеверне Македоније Венко Филипче изјавио је да је поднио оставку због пожара у ковид центру болнице у Тетвову у којем је погинуло 15 људи.
“Трагедија у Тетову ме много погодила, али и много жалим за погинулима. Саучествујем са њиховим породицама. Нема ријечи које то могу описати, нити начина да се надомјести тај губутак”, навео је Филипче у онлајн изјави на својој “Фејсбук” страници.

Филипче је истакао да као љекар и министар има интегритет и да је из моралних разлога понудио оставку премијеру Сјеверне Македоније Зорану Заеву.

Поводом захтјева у јавности да поднесе оставку, Филипче је јуче рекао да ће одлуку о томе донијети када се заврши истрага.

Оставке због несреће у ковид центру раније данас су поднијели замјеник министра здравља Илир Хасани, директор Клиничке болнице у Тетову Флорин Бесими и економски директор болнице Артан Етеми.

Сва тројица су то објавила на “Фејсбуку”, уз образложење да су то учинили из моралних разлога.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана