Пронађена црна кутија летјелице у Загребу, утврђиваће се да ли је носила експлозив

ГС
Пронађена црна кутија летјелице у Загребу, утврђиваће се да ли је носила експлозив

ЗАГРЕБ - Начелник Одјела Војне полиције Главног штаба Оружаних снага Хрватске, бригадир Владо Ковачевић потврдио је да је из олупине беспилотне летјелице која је у öетвртак пала у Загребу извучена црна кутија која је дјелимично оштећена, додавши и да дио фрагмената упућује на могућност да је летјелица носила експлозивну направу.

-Приступили смо истражним радњама, али врло опрезно, као да оперишемо око. Имали смо ометаче попут електричног кабла који је нађен у непосредној близини, велико стабло чији је корјен био дубоко у земљи паралелно уз летјелицу, а осим тога, постојала је и претпоставка да је експлозивна направа можда и даље у трупу летјелице. Најбитније је да смо дошли до црне кутије и извукли је - рекао је бригадир Ковачевић у Дневнику ХРТ-а.

Вјештачењем ће се, како је рекао, доћи до података.

-Можемо да претпоставимо да је летјелица носила експлозивну направу, један дио фрагмената указује на то, али све ћемо то тек да видимо - навео је Ковачевић који је затим објаснио да када летјелица има шпијунску или обавјештајну намјену, експлозив се не користи, па је зато по свему судећи дрон летио другом намјеном.

Читањем података из црне кутије бавиће се војни стручњаци задужени за ваздухопловство, а укључиће се и стручњаци са Саобраћајног факултета, научници.

Није искључена ни сарадња са партнерским земљама које имају искуство у оваквим радњама.

-За сада смо сами на терену. Ту је Жупанијско државно тужилаштво, овлашћени службеници Министарства обране и Министарства унутрашњих послова, војне полиције и других служби ХВ-а - рекао је Ковачевић.

У четвртак увече у главни хрватски град, поред Студентског дома Стјепан Радић у којем је смјештено 4,5 хиљада студената пала је беспилотна летјелица, а према тврдњама војних стручњака ријеч је у  “Тупољеву Ту-141 Стриж”, произведеном у вријеме СССР-а и тешком неколико тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана