Пројекција ЦеМИ: Како ће изгледати Скупштина Црне Горе

Танјуг
Пројекција ЦеМИ: Како ће изгледати Скупштина Црне Горе

ПОДГОРИЦА -Центар за мониторинг (ЦЕМИ) објавио је прелиминарне резултате ванредних парламентарних избора у Црној Гори на основу 98,7 одсто обрађених листића, према којима је највише гласова добио Покрет Европа сад, слиједи савез "Заједно", па коалиција "За будућност Црне Горе".

На изборима у недјељу учествовало је 15 листа, а према резултатима  које је објавио Центар за мониторинг "Покрет Европа сад" освојио је 25,6 одсто гласова односно 23 мандата, "Заједно" (ДПС, СД, ЛП, ДУА) са 23,8 одсто гласова односно 21 мандатом, За будућност Црне Горе" (НСД, ДНП, РП) са 14,8 одсто гласова, односно 13 мандата, преноси портал РТЦГ.

Према пројекцијама које је објавио ЦЕМИ, Бошњачка странка освојила је  6,9 одсто односно шест посланичких мандата, "На правој страни свијета" (ХГИ) - 0,6 одсто или један мандат, "Правда за све"  2,9 одсто - без мандата, "За тебе" (СНП и Демос) 3,3 одсто или три мандата,  Народна коалиција "Сложно и тачка" 1,1 одсто - без мандата, Албанска алијанса - 1,4 одсто што је један мандат,  Покрет Преокрет 1,4 одсто - без мандата, Покрет за промјене 0,7 одсто - без мандата,  "Да.

Ми можемо за грађанску Црну Гору" освојила је 0,5 одсто - без мандата,  "За нашу кућу" (СДП) 2,8 одсто - без мандата, "Храбро се броји" (Демократе и УРА) - 12,3 одсто или 11 мандата,  Албански форум 2 одсто или два мандата.

С обзиром на то да су ПЕС, ДПС, ЗБЦГ и коалиција Демократа и УРА поручили да без њих нема формирања стабилне реформске владе и будући да се ПЕС изјаснио да неће формирати владу са ГП УРА, аналитичари процjењују да будућа влада Црне Горе неће бити ни стабилна, ни дуготрајна.

Професор и аналитичар Милош Бешић је за подгоричке „Вијести „оцијенио да је превише афера у Црној Гори у врло сложеној политичкој економској ситуацији.

Он сматра да странке које буду формиралне владу треба да поступе паметно, да калкулишу и направе резултат до нових избора који ће усијледити, јер ће се, у противном, ДПС вратити на власт свиђало се то људима или не.

Спајић: Добар резултат, очекујемо да се Влада Црне Горе што прије формира

Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић рекао је да су остварили добар резултат на парламентарним изборима.

Рекао је да је остварена велика побједа, упркос злоупотребама државних ресурса.

Спајић је најавио да ће ПЕС разговарати са свима са којима дијеле заједничке вриједности.

На питање са ким би правили власт, Спајић је рекао да се јасно изјаснио с ким неће у коалицију - са Демократском партијом социјалиста и Грађанским покретом УРА.

Бечић и Абазовић: Бићемо окосница нове владе

Лидер Демократа Алекса Бечић честитао и захвалио грађанима на слободним демократским изборима који су одржани у Црној Гори и истакао да је коалиција Храбро се броји (Демократе и Ура) освојила импресиван резултат и имаће 12 посланичких мандата.

Бечић је рекао да је то податак на основу 100 одсто пребројаних гласачких листића, који показују да ће у парламент ући четири велике политичке партије, а да остале листе, осим четири мањинске, нису прешле цензус.

-Са 13 одсто подршке освојили смо 12 посланичких мандата, колико смо имали и у претходном сазиву парламента, што је на нивоу наших очекивања -рекао је Бечић.

-Са ДПС нећемо преговарати, али нове владе нема без листе Храбро се броји,-поручио је Бечић. Њихови партнери којима пружају руку су, казао је, они који желе европску Црну Гору и спремни су за борбу са организованим криминалом и корупцијом.

-Остварити овакав изборни резултат, најбољи у нашој историји за нас је импресиван резултат којим смо веома, веома задовољни -рекао је Бечић, који је позвао на инклузиввност, а не на искључивост..

Лидер Ура Дритан Абазовић поручио је да је побиједила европска, грађанска и еколошка Црна Гора.

-Изузетно смо задовољни резултатом, дилеме нема не да нема владе без нас, већ је ова коалиција главна окосница будуће владе Црне Горе. Још важније је да су избори одржани у фер и демократкој атмосфери и да је Црна Гора прешла још једну степеницу  политичке културе - рекао је Абазовић.

Додао је да је циљ да раде као инклузивно друштво и да Црну Гору види у ЕУ за четири године.

На констатацију новинара да ПЕС неће у владу са Ура, Абазовић је рекао да што се лидера тог покрета Милојка Спајића тиче: "Имају већину, па нек формирају владу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана