Професор из Хрватске пуштен на слободу

ГС
Професор из Хрватске пуштен на слободу

ЗАГРЕБ – Професор загребачке средње стручне школе, коме је одређен једномjесечни притвор након што је у јавност доспио снимак на којем се сукобио са учеником, који га је претходно провоцирао, пуштен је на слободу по жалби његовог адвоката.

То је саопштио адвокат професора Вељко Миљевић и додао да је одлуку донијела предсједница судског вијећа Лидија Виђак која је прихватила жалбу.

Миљевић није знао да каже када ће тачно професор бити на слободи, али очекује да то буде данас, пренијели су хрватски медији. Стручна јавност у Хрватској је стала на страну професора, али дио ученика из разреда у коме се догодио инцидент га је на хрватском РТЛ-у бранила.

На објављеном снимку се види како се један од ученика од свог мјеста према професору креће снимајући га мобилним телефоном, а када му се потпуно приближио он је покушао да га удаљи.

Како је ученик био навалентан, дошло је до физичког обрачуна у коме су двојица ученика задобила лакше повреде. Дио ученика који су стали у одбрану професора испричали су да је ученик који је снимао професора често провоцирао. Рекли су да је професор скоро имао веома тешку породичну трагедију, односно да му је умрла супруга и још три члана најуже породице.

Они су рекли и да су професора често називали „четничким војводом”, што је њему посебно изазивало негативне емоције с обзиром на то да је био учесник посљедњег рата.

Раније данас саопштењем су се огласили Хрватски суверенисти осудом инцидента, али и критикама на рачун Министарства просвјете, посебно министра Radovana Фухса, који је позивајући се на медијске написе, тврдио да је професор био у алкохолисаном стању, што полиција није потврдила, преноси Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана