Продужене санкције Русији

Срна
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА- Црна Гора, Албанија, Украјина и Норвешка придружиле су се продужењу санкција ЕУ против Русије због, како је образложено, акција против украјинског територијалног интегритета, суверенитета и независности.

Савјет ЕУ усвојио је 10. октобра одлуку којом су обновљене постојеће рестриктивне мјере (Русији) за наредних шест мјесеци, до 15. марта 2022. године.

"Земље кандидати Црна Гора и Албанија, те земља ЕФТА Норвешка, чланица Европског економског простора, као и Украјина, усклађују се са овом одлуком Савјета", наводи се у Декларацији високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност о усклађивању одређених земаља са одлуком ЕУ, која је објављена на интернет страници Савјета ЕУ.

У документу се напомиње да ће ове земље обезбиједити да њихове националне политике буду у складу са одлуком Савјета.

"ЕУ прима к знању ову обавезу и поздравља је", наведено је у Декларацији.

Савјет ЕУ одлучио је 10. септембра да продужи санкције Русији "због акција које подривају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине за још шест мјесеци".

Рестриктивне мјере у погледу акција које, тврде у ЕУ, подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине први пут су уведене 17. марта 2014. године.

Мјере предвиђају ограничења путовања, замрзавање имовине и забрану стављања средстава или других економских ресурса на располагање лицима и субјектима на списку. Санкције ће се и даље примјењивати за 177 појединаца и 48 установа.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана