Продавнице у Хрватској престају да раде недјељом

ГС
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - У Хрватској је данас ступио на снагу нови Закон о трговини, према којем ће продавнице недјељом бити затворене, али трговци могу одабрати 16 недјеља у години током којих би радили.

Радно вријеме продајних објеката одређује трговац у раздобљима од понедјељка до суботе у укупном трајању до 90 сати седмично, које и самостално распоређује.

Из нових правила изузети су продајни објекти на жељезничким и аутобуским станицама, аеродромима и лукама, на трајектима и бензинским станицама, као и у болницама, хотелима, културним и вјерских установама и музејима.

Моћи ће да раде и продавнице унутар центара за посјетиоце односно интерпретацијских центара, наутичких марина, кампова, породичних пољопривредних привреда, као и проглашених заштићених подручја природе у складу с посебним прописима.

Прописи о раду недјељом не односе се на откуп примарних пољопривредних производа, продају сопствених пољопривредних производа на малопродајним штандовима и на пијацама и продају сопствених пољопривредних производа на штандовима на велетржницама, продају на сајмовима и јавним догађајима, продају путем аутомата и продају на даљину.

Дистрибуција штампе путем киоска као посебног облика продаје ван продавница може бити отворена недјељом и празницима у времену од седам до 13 часова.

Док је Удружење трговине ХГК током процеса доношења новога закона извијестило како нема јединствени став о регулацији рада недељом и предлагало да буде што мање изузетака како би сви трговци били што равноправнији, хрватско удружење послодаваца је упозорило да ће затварање продавница недјељом зауставити раст плата и потрошње и довести до пада БДП-а, преноси Индекс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана