Процурио полицијски документ у Хрватској – доказ о тортури на границама?

Б92
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Прошле године тројица припадника хрватске интервентне полиције снимљени су како палицама ударају мигранте тјерајући их из Хрватске у Босну и Херцеговину.

Хрватска полиција више пута је оптуживана за насилно протјеривање миграната преко границе.

Врх полиције је након тог снимка утврдио како су снимљени службеници то чинили на властиту иницијативу и против њих је покренут дисциплински поступак, а све се завршило њиховим враћањем у службу након тромјесечне суспензије.

Отприлике недјељу дана након објаве тог снимка замјеник заповједника граничне полиције Бајаково, Златко Чачић, подређенима и заповједнику станице Луки Домаћиновићу је послао "обавезе и смернице" око поступања према мигрантима, пише Индекс, који је тај документ објавио.

"Провјерите има ли камера"
 

У документу Чачић наводи како су објављени снимци изазвали "различите реакције и полемике", па службеницима, "због заштите њих самих", даје инструкције да "вођа групе" мора доставити службени записник о томе када је и који полицајац дјеловао.

Службенике позивају да упозоре колеге ако "беспотребно малтретирају и физички злостављају мигранте" и да се о томе обавјесте руководиоци.

У наставку смјерница наглашено је како је потребно " распршити на више мјеста и прије дјеловања добро прегледати околину ради утврђивања да нема евентуалних особа које би вршиле снимања поступања или предмета у којима би се могла налазити скривена камера".

У остатку смјерница, између осталог, службенике се подсјећа да се морају "понашати складно етичком кодексу полиције".

"Мигранте доводе из смјера Брегане и тамо негдје из Михољца, из Славонског Брода, гдје их нађе мобилна гранична патрола па фиктивно напишу да су на Бајакову ухваћени. Најчешће их довозе на Бајаково, знају некад и у Товарник. Довозе их полицајци из других управа, дођу комбијем, истоваре их и шутну преко границе. Ово је сад више контрола, јер долазе из других управа и онда их шутају, узимају им ствари, зато је то и написано да их не малтретирају. Најмање их ухвате на граници, ниједан мигрант неће ићи према полицајцу”, тврди извор.

МУП је затим описао како службеници граничне полиције у патроли Бајаково брзо реагирају након уочавања илегалних прелазака те су устврдили да је циљ објављених смјерница био успостављање "апсолутне контроле над поступањем на граници како би било у складу с етичким кодексом и свим прописима о исправном ношењу полицијске униформе".

Иначе тројица припаднике специјалне полиције, снимљени како насилно протјерују мигранте, су на крају условно кажњени, јер су снимљени с униформом окренутом наопачке како се не би видјеле службене ознаке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана