Процурила прва имена ухапшених, међу њима и шеф Удружења навијача Динама и награђивани каратиста

ГС
Foto: Танјуг

АТИНА - Прва имена ухапшених навијача, који су учествовали у масовној тучи испред стадиона АЕК-а, процурила су у јавност.

Како незваничнос сазнаје Јутарњи Лист, све указује на то да је био договорен "блиски сусрет" навијача Динама и АЕК-а у зони стадиона у Атини

- Не, не могу вам ништа потврдити. Немам коментара - био је то кратки одговор који је рекао женски глас породице када је речено име и презиме особе која носи исто презиме. Прекинула је везу.

Та породица иначе живи у околини Загреба, а особа која је ухапшена пријављена је на адреси на ријечком подручју и све донедавно је била у категорији Ц ризичних навијача. Како је потврђено Јутарњем листу, међу ухапшеним у Грчкој је и Томислав Терзић, дипломирани инжењер електротехнике и радник једне велике загребачке компаније, иначе предсједник Удруге навијача Динама, чије је сједиште у Илици 37 у Загребу, гдје је и службено сједиште Удруге БББ.

Терзић је учествовао и у масовној тучњави Бојса и Торциде 14. априла 2019., која се догодила на тераси кафића на Трешњевачком тргу у Загребу уочи утакмице Хајдука и Локомотиве. Полиција је привела укупно 25 особа, а о вандализму су свједочиле снимке надзорних камера и грађана на којима се видјело бацање столица и столова с терасе кафића код којег је избио сукоб. Још један учесник те тучњаве, Иван К. из околице Загреба, али пријављен у Ријеци, такође је међу ухићенима у Атени. Наводно је међу ухићенима и Драган К. с пребивалиштем у Бечу, познат као један од вођа навијача аустријског Рапида.

Тренер каратеа

Међу ухапшенима је и Иван Лулић (25) помоћни тренер у загребачком карате клубу Бушидо. 

"Да, тачно је и ту сам информацију добио од његовог најбољег пријатеља којем је то јавила Иванова сестра. Знам да је страствени навијач Динама и да је путовао на утакмице и у Лондон и Лисабон, а као кадет и јуниор освајао је и турнире, био репрезентативац. Запослен је, има дјевојку и сви смо изненађени у клубу гдје је омиљен међу дјецом коју тренира. Чуо сам да је његова породица ангажовала и адвоката у Хрватској и да припремају документацију за испитивање у недјељу - рекао је главни тренер Бушида Слободан Пуповац. Та информација је и службено потврђена, преноси Јутарњи.

Индикативно је да је објашњење о томе како су се затекли у зони око стадиона у Крањчевићевој улици готово исто као и ово атинско. И тад су говорили како су дошли само попити каву и да су их изазвали припадници супарничке навијачке скупине.

Како се незванично сазнаје – пошто још увијек нема службене потврде ни од стране грчке ни хрватске полиције - све указује на то да је у понедјељак навече био договорен "блиски сусрет" навијача Динама и АЕК-а у зони стадиона у Атини. Неслужбено, и организатори, а ријеч је такође о истакнутим вођама Бојса, успјели су бродом напустити Грчку прије него што је грчка полиција упалила црвени аларм и послала попис свим граничним прелазима. Је ли се то доиста догодило, покушаће се сазнати и анализом кретања те праћењем броја мобитела по базним станицама, па није искључено да ће се тражити и сарадња италијанских власти јер се претпоставља да су бродом ишли до Италије и из те земље наставили повратак до Хрватске, камо су могли доћи без граничних контрола.

Како се такође сазнаје, хрватско правосуђе досад није примило захтјев од грчких власти да им доставе податке о кривичној и прекршајној евиденцији ухапшених хрватских држављана кроз састав ЕЦРИС (за међународну размјену података из кривичне евиденције чланица ЕУ). Али осим те формалне стране, грчки истражиоци ставили су на терет хрватским навијачима долазак Атину с намјером да изазову сукоб.

Зашто АЕК не даје снимке?

- Свако ко познаје навијачке скупине и њихов ‘модус‘ зна да им је једно од обиљежја ‘показати‘ се на територију супарника, а ако треба и силом ‘освоји територију‘ - каже један дугогодишњи навијач Динама и припадник те скупине, који наравно, као и многи други осуђује овакав насилан догађај. Навијач, који је по занимању дипломирани правник, скренуо је пажњу на још једну појединост.

- Не разумијем да АЕК не жели дати снимке надзорних камера полицији. То још нисам чуо, да код истраге убиства полиција пита некога жели ли или не жели дати снимке. Ваљда би се требало подразумијевати да полиција снимке надзорних камера може изузети за потребе истраге - каже наш суговорник.

И док информације из Грчке, од извора из полиције до тужилаштва, цуре на капаљку, наредни дани требали би дати више одговора о томе за што се терете Динамови навијачи и каква ће бити процедура. Адвокатица  Вишња Дреншки-Ласан каже:

- Свако од њих, према међународним конвенцијама, има право на један телефонски позив и може звати или конзуларно представништво и затражити помоћ и обавијестити своју породицу. Сви они имају право да о томе за што их се терети буду обавијештени на материњем језику и уз помоћ преводиоца те право на браниоца. Могу уз грчког ангажовати и адвоката у Хрватској. За претпоставити је да ће се, као што је то било и у случају ухапшених хрватских навијача на Малти 2015. године, поступак водити у Грчкој. Ако буду правоснажно осуђени, могу тражити да казну наставе издржавати у Хрватској.

О томе могу ли се користити снимке надзорних камера те може ли полиција размјењивати податке о евиденцијама навијача каже:

- Да, јер ради се о снимкама на јавном простору, а прекршајне и кривичне евиденције полиције могу размјењивати и користити на захтјев, али њима не смију манипулисати. Кад је ријеч о узимању биолошких узорака ради ДНК анализе у Хрватској, полиција има право узети биолошке трагове од свакога ко је сумњив за кривично  дјело. Али особа то може одбити и тад се то може тражити судским путем и о томе одлучује судац истраге. Не знам каква је пракса у Грчкој - каже адвокатица Дреншки-Ласан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана