Процијенити да ли су повријеђена права мањина у Вуковару

Танјуг
Процијенити да ли су повријеђена права мањина у Вуковару

Из хрватског Министарства управе наводе да ће се примјена одлуке о укидању ћирилице у Вуковару обуставити у року од осам дана уколико је њоме повријеђен Устав.

Како је Тањугу речено у Министарству управе, они још нису добили обавјештење Вијећа српске националне мањине Града Вуковара.

Исто обавјештење, кажу, Веће треба да упути градоначелнику и Савјету за националне мањине.

"Министарство управе, ако оцијени да је општи акт или нека његова одредба противан Уставу, овому Уставном закону или посебним законима којима се уређују права и слободе националних мањина, обуставиће, у року од осам дана, његову примјену", наводе из тог министарства.

Објашњавају да одлуку Министарства управе о обустави примјене општег акта са предлогом за покретање поступка за оцијену уставности прослеђује Влади Хрватске и о томе обавјештава Град Вуковар.

Обустава од примјене општег акта престаје, кажу, ако Влада Хрватске не покрене поступак пред Уставним судом у року од 30 дана од дана пријема одлуке Министарства управе о обустави.

Министарство управе сматра да би давање одговора на питање да ли је било евентуалних кршења уставних права у овом тренутку могло нарушити вјеродостојаност самог поступка надзора уставности и законитости.

"Министарство управе је већ доносило одлуке о обустави појединих одредби Статута Града Вуковара и влада, а након тога и Уставни суд су потврдили ту одлуку министарства. Напоминемо да одлука Градског вијећа није нити ступила на снагу."

У Министарству управе сматрају да самом одлуком тијела локалне самоуправе није прекршен претприступни споразум који је Хрватска потписала са ЕУ, те да је о повредама које би могле настати поступањем у спровођењу надзора државних институција прерано говорити.

У ресору управе не желе да коментаришу да ли је одлука Градског вијећа Вуковара један од корака у оквиру предизборне кампање која у Хрватској увелико траје иако дан избора није одређен.

"Министарство, као тијело извршне власти, суздржава се од коментарисања дневнополитичких догађаја, а посебно у контексту предизборних активности. Предлажемо да на ово питање потражите одговор од политичких странака", наводи се у писаном одговору агенцији Тањуг.

У Министарству сматрају да поштовање права националних мањина доприноси бољитку међусобних односа, независно од тога да ли се ради о положају српске националне мањине у Хрватској или хрватске националне мањине у Србији.

Упитани да је министар Баук о одлуци Градског већа Вуковара о ћирилици разговарао са премијером Зораном Милановић, из Министарства кажу:

"У поступак надзора уставности и законитости Влада Републике Хрватске укључује се након евентуалне одлуке министра управе".

Агенција Хина јавила је раније да ће се Вијеће српске националне мањине у Вуковару вјероватно сутра жалити Министарству управе на измјене градског Статута.

Члан тог већа Ђорђе Мацут је рекао за хрватску агенцију да је одлука Градског вијећа супротна Уставним законима о правима националних мањина, који им у срединама у којима чине више од трећине становништва гарантује право на равноправну службену употребу свог језика и писма.

Градско вијеће Вуковара изгласало је јуче измјене градског Статута по којима на градским установама, институцијама, трговима и улицама у Вуковару нису предвиђене двојезичне табле са латиничним и ћириличним натписима.

За измјене је гласало десет одборника владајуће коалиције на челу са Хрватском демократском заједницом (ХДЗ), док је десет одборника из опозиције коју предводи Социјалдемократска партија (СДП) било против. тога

Пресудио је глас одборнице Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ) Славице Јелинић, која је подржала измјене статута града.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава сматра да је одлуком о забрани ћирилице Загреб у Вуковар пребацио "врућ кромпир".

Хрватски аналитичар Давор Ђенаро истакао је да: "Рат око ћирилице угрожава позицију Хрватске у Вуковару, али да креатори политике у Загребу тога нису свјесни".

Осим тога, представници Срба у Вуковару се питају да ли је одлука о укидању двојезичних табли у функцији предстојећих избора, или је то порука Србима да су непожељни.

Огласио се и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске (САБА РХ) који је саопштио да је одлука о укидању двојезичних табли у Вуковару срамотна и неморална.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана