Пробни попис становништва у Хрватској од 1. до 15. марта

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - У Хрватској ће од 1. до 15. марта бити одржан пробни попис становништва. Како је пренијела Хина, пробни попис ће бити одржан у Вараждинској жупанији, уз Приморско-горанску, Осјечко-барањску, Сплитско-далматинску, као и Град Загреб.

Пробним пописом бић еобухваћено око 12.000 људи, речено је на конференцији за новинаре у Вараждину. У Вараждинској жупанији изабран је узорак од десет пописних кругова за пробни попис, а ријеч је о Иванцу, Ореховцу, Чањеву, Трновцу Бартоловечком, Доњој Воћи, Драшковцу, Апатији, Горњем Вратну и Вараждину.

Замјеник жупана Роберт Вугрин рекао је како ће пробним пописом бити обухваћено око хиљаду домаћинстава и нешто више од двије хиљаде људи. Додао је да ће пописивачи од 22. до 26. фебруара обићи домаћинства и подијелити летке.

"Циљ пробног пописивање је да се јасно препознају евентуални недостатци и проблеми како би први попис ишао беза проблема", рекао је Вугрин.

Додао је да је попис предвиђен преко апликације е-Грађани и замолио све да се регистрирају јер је, подсјетио је, досад на тој апликацији регистрирана само једна четвртина становништва Вараждинске жупаније, а само 15 одсто становништва редовно користи апликацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана