Пркачин назвао СПЦ "Најподмуклијим непријатељем" хрватског народа

Срна
Пркачин назвао СПЦ "Најподмуклијим непријатељем" хрватског народа

ЗАГРЕБ - Посланик једне од најјачих хрватских партија - Домовинског покрета, Анте Пркачин оптужио је у Хрватском сабору Српску православну цркву (СПЦ) да је она "у задњих 100 година најподмуклији и најупорнији непријатељ хрватског народа".

У име Клуба посланика Домовинског покрета Пркачин је, не први пут, оптужио СПЦ да фалсификује дешавања у Независној Држави Хрватској (НДХ), као и злочине над Србима у Глини, Лапцу и на другим мјестима.

"У тих 100 година нико нам није нанио толико зла и штете као СПЦ, а, нажалост, јавност о томе мало зна, а хрватска политика још мање", рекао је Пркачин, који је један од симпатизера историјског ревизионизма и негатор усташких злочина.

Хрватски портали преносе да је он својевремени споразум хрватске владе коју је водио Ивица Рачан и СПЦ назвао - "велеиздајом".

"Када је Хитлер разорио Југославију, хрватски националисти реагују тако што оснивају своју државу. Српски националисти реагују на два начина. СПЦ и остаци Црне руке раде посебно", навео је Пркачин у Сабору.

У свом тумачењу историје, Пркачин је устврдио да је политичар Стеван Мољевић желио покољ Хрвата и муслимана у БиХ уз подршку СПЦ.

Пркачин је исмијао српске жртве у доба НДХ тврдећи да је ријеч о фалсификатима, те да су у Лапцу побијени и протјерани Хрвати.

"Иста ствар је за Глину и за Госпић", рекао је он.

"СПЦ је толико привилегована у Хрватској, али не само СПЦ, већ и српска мањина, да то за посљедицу има дивљање Србије јер они не знају бити захвални. Ово што Хрвати у Војводини проживљавају само је због наше попустљивости због СПЦ и српске мањине у Хрватској", навео је Пркачин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана