Приведена два демонстранта ФОТО

Агенције, Фото: Дело
Приведена два демонстранта ФОТО

Љубљана - На протесту грађана Љубљане против владајућих политичких елита приведена су два демонстранта, а локални медији јављају да су окупљени на Тргу Републике почели да се разилазе, јавиле су агенције.

Демонстранти су носили бакље, па је плануло неколико транспарената, а узвикивали су “Влада, напоље” и “Јанез, дођи да нас погледаш! Изађи напоље!”.

Медији су пренијели да су демонстранти у Љубљани, њих око 10.000, почели да се разилазе са трга око 19 часова.

У Марибору се на Тргу Леона Штукља окупило око 1.500 људи, који су носили транспаренте “Капитализам неће пасти, треба га погурнути” и “Маје су погријешиле, Словенију су убили још 12. децембра”.

У Марибору је, према писању портала “24 ур” до сада оставке поднијело шест чланова градског вијећа.

Окупљени траже оставку политичке елите, брзу и ефикасну истрагу оних који су до имовине дошли на “контроверзан начин”, те одузимање имовине која се не може оправдати, као и да банкари преузму одговорност за своје поступке.

Демостранти траже и оснивање уставне комисије која ће бити састављена од грађана и која ће провести “нужне промјене Устава Републике Словеније”, као и већи утицај на заступнике у парламенту.

Овај протест, под слоганом “Све-словеначки устанак”, требало би да данас буде одржан и у Марибору, Новој Горици и Птују - преносе медији.

Талас масовних протеста у Словенији почео је прије више од три седмице, када је на демонстрацијама у Марибору захтијевана оставка градоначелника Франца Канглера.

До сада је око 70.000 незадовољних грађана учествовало на 35 уличних протеста у 35 градова.

Протести су достигли врхунац 3. децембра, када се у Љубљани окупило око 10.000 људи, а у Марибору око 8.000.

Мирни протести прерасли су у улично насиље у којем је повријеђено више десетина особа, међу којима је било и полицајаца, а приведено је више од 100 изгредника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана