Приведен трећи човјек тајних служби

Aгенције
Приведен трећи човјек тајних служби

Загреб - Полиција и државно тужилаштво у најстрожој тајности спровели су још једну акцију у наставку расвјетљавања незаконитог располагања и цурења тајних информација из МУП-а, а приведен је бивши шеф Оперативно-техничког центра МУП-а Мате Ботица, пренијели су хрватски медији.

Бура око дилања података из тајних истрага криминалним круговима, хапшења службеника ПН УСКОК-а, те афере са листинзима телефонских позива у којој су се спомињала имена дојучерашњих шефова СОA, наизглед се већ помало стишала.

Ухапшени полицајци, почевши од Марка Свалине из УСКОК-а, као и посредници, те с њима повезане особе из подземља процесуиране су, а прошли су мјесеци од када су смијењени шефови Оперативно-техничког центра (ОТЦ) и Канцеларије Савјета за националну безбједност Мате Ботица и Петар Мишевић.

Међутим, инспектори су овај пут ипак кренули даље.

Полиција и државно тужилаштво у најстрожој су тајности спровели још једну акцију која представља наставак расвјетљавања цурења тајних информација.

A кренуло се ни мање ни више него на практично донедавног трећег човјека безбједносног апарата Мату Ботицу, који је био в. д. директора ОТЦ-а.

Оперативно-технички центар за надзор комуникација сервисна је служба полиције и безбједносних служби.

Практично сви подаци у вези са телекомуникацијама, почевши од тајних мјера прислушкивања до прибављања листинга телефонских контаката осумњичених особа прикупљају се и спроводе преко ОТЦ-а.

Дакле, у ОТЦ-у се на једном мјесту могу наћи имена и други подаци свих особа којима се баве како полиција тако и СОA. Ти подаци требало би да буду строго чувани, а сада је донедавни шеф ОТЦ-а Мате Ботица постао мета истражитеља управо због кривичног дјела одавања тајних података.

Доста дискретно полиција је претресла његов стан те је он приведен. Ботица је послије ових истражних радњи пуштен на слободу.

Везе

Засад нема назнака да је Ботица на било који начин био повезан с полицајцима Марком Свалином и Вјекославом Дрнићем, који су осумњичени да су припаднике организованог и привредног криминала снабдијевали информацијама о мјерама које се над њима спроводе. Иако неки извори блиски истрази говоре о повезаности појединих најблаже речено контроверзних особа, које су могле бити мете полиције и УСКОК-а, с пријашњим врхом ОТЦ-а, Мате Ботица ипак би се пуно прије могао наћи на удару истражитеља због афере с листинзима.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана