Притворен градоначелник Клокота Божидар Дејановић

Срна
Foto: gracanicaonline.info

КЛОКОТ - Градоначелник општине Клокот Божидар Дејановић ухапшен је јутрос под сумњом да је починио кривично дјело нарушавање слободе гласања на изборима, саопштено је из косовске полицијске службе.

Специјално тужилаштво самопроглашеног Косова одредило је притвор Дејановићу до 48 часова и у законском року ће бити саслушан пред судијом Основног суда у Гњилану.

"Специјално тужилаштво Косово обавјештава јавност да је данас по налогу претпретресног судије извршило претрес у згради општине Клокот у вези кривичног дјела које се ставља на терет градоначелнику Божидару Дејановићу", наведено је у саопштењу.

Незванично је Срни у полицији речено да се Дејановић доводи у везу са притисцима на запослене у општинској администрацији како би на изборима одржаним 14. фебруара гласали за Грађанску иницијативу Удружена заједница "Адријана Хоџић" и Грађанску иницијативу "Ромале" (Ромска грађанска иницијатива из Грачанице).

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић затражио је хитну реакцију Брисела након хапшења српског градоначелника општине Клокот Божидара Дејановића.

Петковић је навео да је полиција самопроглашеног Косова без икаквог правног основа или ваљаних доказа ухапсила Дејановића и директора општинског Одјељења за урбанизам Дејана Влајковића.

Он је додао да је Канцеларија за Косово и Метохију већ обезбиједила правног заступника Дејановићу и Влајковићу, а о поступању према њима обавијестила је све релевантне међународне институције.

"Приликом упада у просторије општине, специјалне снаге косовске полиције извршили су преметачину, а у наставку акције упали су и у неколико српских кућа у којима живе политички представници Срба са Косова и Метохије", наводи се у саопштењу.

Петковић је најоштрије осудио репресију и хапшење српског градоначелника општине Клокот и застрашивање и одмазду над запосленима у згради општине.

"Такве сценарије напада и бруталног обрачуна са српским народом на Косову и Метохији нећемо дозволити и због тога тражимо хитну и одлучну реакцију релевантних међународних организација као и Брисела", истакао је Петковић у саопштењу.

Петковић је оцијенио да овакво брутално понашање косовске полиције представља наставак притиска и угњетавања којем су континуирано изложени српски представници на територији Косова и Метохије, као и вид застрашивања народа и слања поруке да за њих нема мира и нормалног живота.

"По среди је очигледна намера удара и притиска на изборну вољу грађана у српским срединама на Косову и Метохији. Тој врсти притисака српски народ је био изложен не само током изборне кампање него очигледно још снажније у периоду након избора", истакао је Петковић.

Он је нагласио да је недопустиво да неко "баца сјенку на убједљиву и историјску побједу Српске листе која је неспорна и која је освојила 96,14 одсто гласова српског становништа на Косову И Метохији".

"Свакога дана сведоци смо бројних вести и видео прилога о бруталним изборним манипулацијама од стране албанских политичких представника који би сада очигледно желели да своје изборне махинације замаскирају нападом на Србе и представнике Српске листе", напоменуо је Петковић.

Припадници специјалне косовске полиције под пуним наоружањем упали су данас у просторије српске општине Клокот и том приликом ухапсили градоначелника Божидара Дејановића.

Дејановић је под полицијском пратњом спроведен у Приштину и њему је одређено задржавање од 48 часова. Непосредно након њега ухапшен је и Дејан Влајковић, директор Одјељења за урбанизам општине Клокот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана