Притисак на Србе да се изјасне као Хрвати

ГС
Foto: Илустрација

Загреб -У Хрватској расте нервоза, али и притисци уочи предстојећег пописа становништва, а на "џамбо" плакатама Хрватског удружења,Срби се позивају да се изјасне као Хрвати.

Попис становништва у Хрватској почиње 13. септембра за оне који ће то радити самостално преко портала е-грађани, а 27. септембра за остале који то неће чинити путем интернета, преноси портал б92.

Ових дана, наводи се, појавили су се "џамбо" плакати с натписом "Попис становништва 2021" и означеним речима "Хрват", "Православац" и "Хрватска православна црква" као нешто што се зове Хрватско удружење православних бранитеља, којима се Србипозивају да се изјасне као Хрвати и вјерници непризнате Хрватске православне цркве.

Један од плаката постављен је у Ријеци, а има их и по другим деловима Хрватске. Извесни Горан Мацура, који на Фејсбуку поздравља усташким поздравом "за дом спремни" и представља се као један од иницијатора оснивања Хрватског удружења православних бранитеља, написао је да је по Хрватској постављено 80 таквих плаката.

Портал подсјећа да је Мацура пре неколико мјесеци гостовао у емисији код, како наводе, "осуђеног дилера кокаином" Велимира Бујанца гдје је, између осталог, рекао: "Медвјед је тврдио да су и чланови СДС С-а бранили Хрватску, а ја сам му на то одговорио да су му они пуцали у брата, а ја нисам.

Српска православна црква је инструмент великосрпске политике. Хрватска неће бити у потпуности самостална држава, док се не обнови Хрватска православна црква". Осим оваквих уличних покушаја, на попис становништва жели да утиче и независна посланица у сабору Каролина Видовић Кришто, која је у парламент ушла преко листе Домовинског покрета.

Она је у саборску процедуру упутила захтјев за интерпелацију о раду владе око пописа становништва, коју је потписало 17 заступника, којом тражи да се попис одложили за најмање годину дана због наводне упитне веродостојности припреме тог поступка.

Она је, додаје се, притом лажно оптужила предсједника СДС Милорада Пуповца да је 28. фебруара прошле године "изнио невјероватни, противуставни и противдемократски захтјев да пописивачи српске мањине буду искључиво Срби". Нетачност њених тврдњи, портал демантује цитирањем стенограма, гдје се јасно види шта је тачно Пуповац рекао у сабору.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана