Приштина под притиском Брисела

ГС
Приштина под притиском Брисела

БРИСЕЛ - Европска унија саопштила је да Савјет наставља расправу о извјештају високог представника Жозепа Борела о укидању мјера против Косова и Метохије, наметнутих прије више од годину дана, преноси РТВ 21.

Што се тиче могућности проширења ових мјера, како је ЕУ недавно упозорила власти у Приштини, портпарол ЕУ Петер Стано је истакао да ЕУ и даље тражи од надлежних да се КиМ уздржи од једностраних и некоординисаних корака који би могли додатно да повећају тензије.

- Дискусије земаља чланица ЕУ у Савјету о извјештају високог представника, о испуњавању захтјева ЕУ са Косова, се настављају. Они су интерни и повјерљиви. ЕУ и њене државе чланице настављају да позивају косовске власти да се уздрже од једностраних и некоординисаних корака због којих би могле додатно да ескалирају тензије, а очекујемо да се Косово позабави и ријеши отворена питања у дијалогу под посредништвом ЕУ, рекао је Стано за РТВ 21.

Мјере против Приштине уведене су због тензија на сјеверу Косова и Метохије, након што су на локалним изборима на сјеверу КиМ изабрани албански градоначелници у четири општине и смјештени у канцеларије уз подршку тзв. косовске полиције.

Изборе одржане у априлу прошле године у четири општине са српском већином, Срби су бојкотовали због тога што су их сматрали нелегитимним и недемократским, због сталних упада специјалних јединица на сјевер КиМ и противправних хапшења Срба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана