Припремно рочиште Мустафи 9. јуна

Срна
Foto: Printscreen Илустрација

БЕОГРАД - Пред Специјалним судом у Хагу за 9. јун је заказано припремно рочиште у предмету против некадашњег комаданта терористичке ОВК Саљиха Мустафе, који је оптужен за злочине почињене у селу Злаш, на Косову и Метохији 1999. године.

Ово рочиште биће отворено за јавност, за разлику од друга два која су предвиђена за 10. и 11. јун.

Припремно рочиште 9. јуна биће одржано у присуству тужилаштва, одбране и заступника жртава, а ако буде потребно, биће настављено и наредног дана.

У поподневном термину 10. јуна биће одржано рочиште затворено за јавност, којем ће присуствовати само представник тужилаштва и Службе за заштиту свједока, а трећег дана, 11. јуна, нејавном рочишту присуствоваће само представник тужилаштва, наведено је у одлуци Судског вијећа.

Како је објашњено, ово рочиште служи за припреме пред суђење на којем ће тужилаштво, одбрана заступник жртава и Служба за помоћ и заштиту жртава моћи да изнесу своје ставове о питањима која се тичу окончања истрага и објелодањивања доказа, потребе за посјетом мјеста злочина, уводних излагања тужилаштва и одбране.

Биће утврђен и редослијед саслушања свједока и жртава и оних жртава, које ће и саме свједочити на суђењу, као и редослијед изођења доказа и друга питања.

Судско вијеће ће разматрати и да ли ће у оквиру овог поступка утврђивати накнаду штете за жртве или у посебном поступку.

Суђење Мустафи биће прво суђење неком оптуженом из ОВК пред овим судом, док су припреме за суђење Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију, односно Хиснику Гуцатију и Насиму Харадијану и Пјетру Шаљи у току.

Мустафа се налази у хашком притвору од септембра прошле године. Оптужница га терети за појединачну и кривичну одговорност као претпостављени старјешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу, које је служило као затвор.

У оптужници се наводи да је Мустафа одговоран за кривична дјела извршена над најмање шест лица, те да је један затвореник убијен на тој локацији у априлу 1999. године.

Мустафа се терети у четири тачке за ратне злочине произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Он је на статусној конференцији крајем октобра негирао све тачке оптужнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана