Принц Никола Петровић одлаже сахрану

Агенције
Принц Никола Петровић одлаже сахрану

Принц Никола Петровић сматра да још није вријеме да посмртни остаци његовог оца и његових стричева буду сахрањени у Црној Гори.

Принц Никола, једини директни потомак црногорске династије Петровић Његош, каже да није вријеме, због неумерених реакција Српске православне цркве, преноси Спуртњик.

“Због неумјерених реакција Српске православне цркве у Црној Гори мислим да је боље сачекати да се церемонија обави у мирној атмосфери. Не бих могао да поднесем да моја породица буде разлог подјеле Црногораца, нити узрок бурних реакција, које би нашкодиле имиџу наше земље, нашим институцијама, а нарочито нашим грађанима”, казао је принц Никола за ТВ Црне Горе.

Нагласио је да чека вријеме када неће бити сукоба и подјела у Црној Гори, како би и Данило, Мирко, Петар и Михаило Петровић били сахрањени на Цетињу.

Краљ Никола је умро 1921. године у егзилу у Антибу. Посмртни остаци краља, краљице Милене и њихових ћерки, принцеза Ксеније и Вјере, пренесени су из руске православне цркве у Сан Рему у Црну Гору 1989. године.

Поводом 30. годишњице сахране краља Николе и краљице Милене у Црној Гори, митроплит Амфилохије служио је данас на Цетињу парастос у цркви на Ћипуру. Он је казао да се нада да ће принц Михаило и остали Петровићи, чији су гробови расути по Европи, бити пренесени и сахрањени на дворском гробљу у Цетињском манастиру.

“Поготово синови краља Николе, који су крштени у Цетињском манастиру. Било би грехота и према њима срамотно да их сахрањују негдје другдје, него ондје гдје је предвидио њихов отац, књаз Никола”, казао је митрополит.

Амфилохије је дочекао земне остатке краља Николе, краљице Милене и њихових кћерки у Бару, и чинодејствовао је приликом њихове сахране на Цетињу 1. октобра 1989. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана