Прије шест деценија земљотрес је сравнио Скопље и однио више од 1.000 живота

Танјуг
Прије шест деценија земљотрес је сравнио Скопље и однио више од 1.000 живота

СКОПЉЕ - На данашњи дан прије 60 година разорни земљотрес је сравнио Скопље, а за само 20 секунди, угашено је 1.070 живота.

Разорни земљотрес је Скопље погодио у пет сати и 17 минута, а прва помоћ је стигла од војске и становника тадашњих југословенских република.

Касније ће Скопље постати град који ће ујединити Исток и Запад, 87 земаља свијета помогло је да се град издигне из пепела као феникс, подсјећа скопска ТВ Сител.

Данас од раног јутра делегације су положиле свјеже цвијеће на Градско гробље у Бутелу. У Скупштини је одржана седница поводом сећања на катастрофални земљотрес.

А премијер Димитар Ковачески каже да данас Скопље подсјећа све земље које су помогле да град поново расте.

-Скоро свака зграда и свака улица у Скопљу је споменик солидарности. Преко 80 земаља оставило је толико тога иза себе. Тафталидзе, Маџари, Ђорче, Козле, Центар, заувиек ће памтити дуге спискове објеката, школа, поликлиника, станова, шупа, поклона из целог свијета - казао је Ковачевски.

У Музеју савремене умјетности отворена је дигитална изложба Државног архива "Успон и пад Скопља".

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски каже да је земљотрес био разлог за рађање до сада невиђене емпатије.

- Послије 26. јула 1963. године, Скопље је почело да ствара могућности за причање различитих урбаних прича о модерности. Ријеч солидарност почиње да доминира нашим језиком. Људи показују невиђену бригу једни за друге. Свијет, идеолошки подијељен на Исток и Запад, уједињује се за један град који никада неће бити исти - казао је Пендаровски.

И док Скопљанци и даље осећају бол од најстрашније несреће у новијој историји Македоније, Скопље данас полако али сигурно постаје симбол конкретизације, непланске градње и борбе грађевинских фирми за више станова, закључује Сител.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана