Пријава против Јанше, траже хапшење

Танјуг
Пријава против Јанше, траже хапшење

Љубљана - Група активиста, која себе назива Групом 29. октобар, поднијела је, на основу извјештаја Антикорупцијске комисије, кривичну пријаву против премијера Јанеза Јанше.

У пријави се каже да он посједује непријављену имовину у вредности од најмање 200.000 евра и захтјева његово хапшење.

Борис Гривич, представник групе која је била један од организатора првог прошлогодишњег протеста у Марибору против тадашњег градоначелника тог града Франца Канглера, рекао је словеначким медијима да Јанша дефинитивно није платио порез на поменуту имовину.

Према његовим ријечима, подаци које је прошле седмице објавила Антикорупцијска комисија указују на то да је Јанша ову имовину прибавио подмићивањем, незаконитим пословањем и злоупотребом службеног положаја.

Како је пренијела агенција СТА, Гривич је додао да група захтјева и да Јанша буде ухапшен због ризика да он омета доказни поступак и почини нова кривична дјела.

"Ако ово поредимо са стандардима према којима су хапшени млади демонстранти током протеста у Марибору, не би требало да буде никаквих проблема у вези са хапшењем" Јанше, рекао је Гривич алудирајући на више десетина учесника протеста хапшених током децембра.

Група 29. октобар је, међутим, одлучила да не поднесе кривичну пријаву против лидера словеначке опозиције и градоначелника Љубљање Зорана Јанковића, кога је Антикорупцијска комисија у свом прошлонедјељном извјештају, такође, оптужила за корупцију.

Група је своју одлуку образложила тиме што је закључила да Антикорупцијска комисија у извјештају није директно оптужила Јанковића да је увећао своју имовину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана