Пријава против Абазовића ако не буде уклоњена плоча у Морињу

Срна
Пријава против Абазовића ако не буде уклоњена плоча у Морињу

ПОДГОРИЦА - Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе најавило је подношење кривичне пријаве премијера у техничкој Влади Дритана Абазовића и министра одбране Филипа Аџића због атака на углед и правни поредак земље ако до 10. октобра не буде уклоњена незаконита спомен-плоча хрватским логорашима у Морињу.

Удружење је позвалло Абазовића да до 10. октобра, када се навршава година од откривања те плоче, надлежној инспекцији обезбиједи приступ спомен-плочи која се налази у објекту Војске Црне Горе како би била уклоњена.

"У противном, услиједиће кривична пријава против њега и Аџића због атака на углед и правни поредак Црне Горе, као и други видови борбе Удружења за уклањања спомен-плоче са срамним натписом којим се фалсификује новија историја и блати Црна Гора", наведено је у саопштењу.

Из Удружења подсјећају да су у организацији Хрватског националног вијећа Црне Горе, у присуству хрватске делегације, 29. септембра обиљежене 32 године од формирања "логора Морињ" полагањем вијенаца уз понављање гнусних лажи о ратном Сабирном центру ЈНА Морињ.

Полагању вијенаца су присуствовали службеници црногорског Министарства спољних послова државни секретар Роберт Маркић и директор за билатералне односе Александра Мишуровић, као и смијењени министар спољних послова Ранко Кривокапић.

Том приликом, Маркић је рекао да је одавање почасти жртвама у логору Морињ начин да се Црна Гора суочи са својом мрачном прошлошћу која се не смије негирати, те да спомен-плоча неће бити уклоњена док се не ријеше "неке интерне ствари у држави".

"Поручујемо Маркићу да је `мрачна прошлост` Црне Горе о којој је бестидно говорио произведена управо у Министарству спољних послова у служби Хрватске и у страним амбасадама, те да је условљавање примјене закона у случају морињске спомен-плоче рјешавањем `неких интерних ствари у држави` заправо политичко насиље одметника од владавине права", наведено је у саопштењу.

Ово удружење је оптужило Абазовића и његове сараднике из Министарства спољних послова и Грађанског покрета УРА да стоји иза спречавања уклањања спорне спомен-плоче.

"Зато их јавно подсјећамо да је Сабирни центар ЈНА у Морињу, у коме није убијен и теже озлијеђен нико од хрватских логораша, формиран 3. октобра када је Предсједништво СФРЈ, због масовних напада хрватске паравојске на касарне и јединице ЈНА, прешло на рад у условима непосредне ратне опасности", истичу из Удружења.

Подсјећају да је истог дана у Скупштини Црне Горе одржана комеморативна сједница поводом убиства на подмукао начин 24 и рањавања више од 50 војника ЈНА 1. октобра 1991. године у граничном појасу са Дубровником од такозваних дубровачких бранитеља.

Из Удружења наводе да су половина убијених и рањених у том крвавом пиру дубровачке паравојске, који је условио легално и неопходно формирање Сабирног центра ЈНА у Морињу, били црногорски резервисти који су сахрањени као хероји, као и други борци ЈНА које је издала власт Мила Ђукановића./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана