Прича из Хрватске доспјела међу топ пет неистина: Забрањено сушење веша на конопцима

Агенције
Прича из Хрватске доспјела међу топ пет неистина: Забрањено сушење веша на конопцима

ЗАГРЕБ - Објашњење да је Европска унија тражила да се забрани сушење веша на конопцима на прочељима кућа, што су љетос увели неки градови у Хрватској, један је од пет највећих митова и неистина о Европској унији ове године, објавила је Европска комисија.

Уз бок хрватске обмане стоје прича из Финске да Европска унија забрањује фудбал, али и она из Аустрије да због европских правила тијело покојног возача “формуле 1” Никија Лауде мора бити ексхумирано.

Ту је и вијест из Чешке да ова унија забрањује неке врсте ножева да Чеси више не би скупљали гљиве, али и белгијска прича да Брисел ограничава величину женских грудњака.

Било смијешно или не, према писању хрватских портала, све су приче у матичним државама изазвале снажне реакције јавности.

Међу њима ипак постоји и разлика - док су иностране приче резултат (не)намјерног медијског тумачења неких одредаба Европске уније или слободна конструкција базирана на њима, прича из Републике Хрватске потекла је са службеног нивоа, у овом случају локалне власти.

У августу ове године су острва Шолта и Мљет, Колан на Пагу, Ријека и Каштел унијели у Закон о комуналним службама одредбу о забрани конопца за веш, с казнама до двије хиљаде куна (око 530 марака).

На негодовање јавности, која је такву одлуку дочекала на нож, позивајући се на то да је такво сушење веша традиција од памтивијека, да је дио идентитета и културе те туристичка атракција, из града Каштела су узвратили да то тражи Европска унија и да је одлука усклађена с директивама из Брисела. Апсолутно ништа од тога, међутим, није било тачно.

Синтагма “то од нас тражи Европска унија” ноторна је широм Уније, а добро је познаје и хрватска јавност.

Лажна упозорења, попут оних да ће уласком у Унију бити забрањени сир и павлака, служила су и као политичко средство лобирања против придруживања, пишу хрватски медији.

Шолта

На прозорима и вратима, балконима, оградама и другим дијеловима зграде који су окренути према јавно прометној површини није дозвољено вјешати или излагати веш, постељину, крпе и друге предмете којима се “нагрђује” спољни изглед зграде, пише у члану 12. Одлуке о комуналном реду објављене у “Службеном гласнику Шолте”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана