Преузимање и складиштење отпада након успостављања центра за збрињавање

Srna
Foto: Srna

ЗАГРЕБ - Рад центра за збрињавање радиоактивног отпада на Трговској гори, односно преузимање и складиштење може почети послије његовог успостављања, речено је Срни у хрватском Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошенога нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко".

Из овог фонда, чије је сједиште у Загребу, истичу да у складу са одлуком Међудржавне комисије за праћење провођења уговора између влада Хрватске и Словеније ниско и средње радиоактивни отпад почиње да се преузима из електране "Кршко" најкасније почетком 2028. године, као и да је планирано да и центар до тада буде изграђен.

"Након успостављања и почетка рада центра, одмах се може започети с преузимањем и складиштењем институционалног радиоактивног отпада и искориштених извора поријеклом с територије Хрватске", кажу у Фонду.

Објаснили су да ће се централно складиште, у којему ће се складиштити институционални радиоактивни отпад и искориштени извори, састојати од пријемне и складишне грађевине.

У пријемној грађевини ће пакети радиоактивног отпада и искориштених извора бити преузети, а прије коначног преузимања провјераваће се да ли задовољавају услове за складиштење.

"Уколико су пакети у складу с критеријумима прихватања отпада у центар, пакети ће бити примљени и складиштени у складишној грађевини централног складишта о чему ће се направити примопредајни записник, те обавијестити надлежно тијело за радиолошку и нуклеарну сигурност", наводе из Фонда.

Ако пакети отпада не задовољавају критеријуме прихвата отпада у центар, у Фонду кажу да преузимање неће бити обављено и да ће власник такав пакет отпада о властитом трошку превести на обраду и кондиционирање у неки од овлаштених техничких сервиса прије него што буде примљен у центар на складиштење.

У центру се, напомињу из Фонда, неће обављати никаква обрада и кондиционирање, већ ће на складиштење моћи бити примљени само они пакети отпада који задовољавају критеријуме прихвата отпада у Центар.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад ,складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ . 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана