Пресушила ријека у Хрватској (ВИДЕО)

ГС
Foto: 034 портал

Климатске промјене сваке године резултирају све већим и чешћим сушама.

У Хрватској је током цијелог овог љета превладавало суво и сунчано вријеме уз врло високе температуре, неријетко и опасне по здравље.

Рекордни, 13-мјесечни низ глобално највиших температура забиљежених икад оставио је трага.

“Док су у пожешкој котлини током ранијих година љети муку мучили с поплавама, ове године и то почетком септембра стижу апокалиптичне сцене какве смо навикли гледати у иноземству. Ријека Орљава је у потпуности пресушила”, јавља 034портал.

Орљава је витални водоток који није само напајао насеља Пожештине, већ и поља која ове године очито неће бити богата пољопривредним културама. Ријека дуга 89 километара, која извире испод Псуња, а улијева се у Саву, готово је у потпуности остала без воде.

На фотографијама је видљива испуцала земља корита и камење. Флора и фауна су готово ишчезле или су на рубу опстанка.

“Ријека је била извор живота за нас, а сада гледамо како природа одумире пред нашим очима,” изјавио је један од забринутих становника.

Мјештани су наводно самоиницијативно спасили око 1000 риба. Кажу да рибочувара није било нигдје и питају се зашто брана није подигнута како би акумулирала дио воде.

Иако су дубоко забринути због климатских промјена које утичу на њихове животе, али и опстанак цијеле заједнице, кажу да је сад право вријеме за уређење и продубљење корита Орљаве, како би се спријечиле поплаве које им такође уништавају уроде и усјеве. Но, од локалних власти засад нема ни трага, као нити воде у Орљави, преноси Дневно.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана