Пресуда Санадеру и ХДЗ 11. марта

Агенције
Пресуда Санадеру и ХДЗ 11. марта

Загреб - Неправноснажна пресуда за корупцију бившем премијеру Иви Санадеру, ХДЗ и још девет оптуженених биће објављена 11. марта на загребачком Жупанијском суду.

Предсједница Судског вијећа у највећем корупционашком случају у хрватској политици, Фими-медија, Ивана Чалић то је рекла пошто су данас сви оптужени и одбране изнијели завршне ријечи, међу њима и главни свједок тужилаштва и другооптужени, бивши благајник ХДЗ Младен Баришић.

Баришић је поновио да се сматра кривим за извлачење новца из државних предузећа и институција преко маркетиншке агенције Фими-медија. Његова одбрана тражила је мању казну од три године затвора, колико је тужилаштво за њега тражило.

Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала тражила је прошле седмице у завршној ријечи максималну затворску казну од 15 година за првооптуженог Иву Санадера и да му се одузиме 23,7 милиона куна.

За разлику од Санадера, који од почетка негира кривицу и тврди да је жртва политичког прогона, тужилаштво је за оптужене који су признали кривицу и тврдили да су све радили по налогу бившег шефа предложило знатно ниже казне.

За ХДЗ, као прву странку у Хрватској која се терети за корупцију, УСКОК је тражио одузимање више од 30 милиона куна (око четири милиона евра) противправне имовинске користи.

Тужилаштво терети Санадера и ХДЗ да су, заједно с још девет физичких и правних особа, извукли око 10 милиона евра преко маркетиншке агенције Фими-медија. Дио новца наводно је завршио у "црном фонду" ХДЗ-а, а дио код Санадера.

У том случају кривицу су признали бивши благајник ХДЗ и шеф царине Младен Баришић, који тврди да је све радио по Санадеровом налогу, књиговођа ХДЗ Бранка Павошевић и власница маркетиншке агенције "Фими-медија" Невенка Јурак, преко које је наводно извлачен новац. Кривицу је, уз Санадера и ХДЗ, одбацио и њихов бивши портпарол Ратко Мачек.

ХДЗ одбрана тврди да страначка тијела нису знала за наводну корупцију, а недавно су од Санадера и још троје оптужених затражили накнаду штете у износу од 50 милиона куна (6,5 милиона евра) због материјалне и репутацијске штете коју странка трпи.

У другом случају, бивши хрватски премијер и шеф ХДЗ-а Иво Санадер неправоснажно је осуђен на Жупанијском суду у Загребу на јединствену казну од 10 година затвора за примање мита и ратно профитерство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана