Пресуда Санадеру 20. новембра

Агенције
Пресуда Санадеру 20. новембра

Загреб - Судско вијеће Жупанијског суда у Загребу објавиће у уторак, 20. новембра, пресуду некадашњем премијеру Хрватске и предсједнику ХДЗ-а Иви Санадеру по оптужници за ратно профитерство и примање мита, преносе агенције.

Одбрана бившег премијера Хрватске Иве Санадера одбацила је оптужбе против њега за ратно профитерство и примање мита и затражила ослобађајућу пресуду.

На почетку изношења завршних ријечи, Санадеров адвокат Чедо Продановић утврдио је да није доказано да је бивши премијер починио кривична дјела за која се терети.

- Није доказано основно, а то је да је Санадер добио провизију - рекао је Продановић осврћући се на прву тачку оптужнице у случају Хипо.

Тужилаштво терети Санадера за ратно профитерство, односно узимање око 480.000 евра провизије за кредит који је Хрватска добила од Хипо банке док је био замјеник министра спољних послова средином 1990-тих.

У обједињеном поступку му се суди и за наводно узимање десет милиона евра мита од директора МОЛ-а за препуштање мађарској нафтној компанији управљачких права у Ини из које је притом требало да буде издвојено нерентабилино плинско пословање.

Санадерова одбрана тврди да је главни преговарач са Хипо банком за добијање кредита био тадашњи министар спољних послова Мате Гранић, а не Санадер, који је био његов замјеник.

Адвокат Продановић је рекао да је утврђено да је провизија исплаћена особи под именом Еуген Лакса или некоме ко се тако представио, а не његовом клијенту, како то тврди тужилаштво које сматра да се под Лаксиним именом крије Санадер.

Продановић је указао на специфичности цијелог судског поступка, јер се први пут суди бившем премијеру, који је био и предсједник Хрватске демократске заједнице, па су медији све вријеме интензивно пратили поступак “мање професионално, а више сензационалистички”.

Истакао је да је тужилаштво починило низ грешака у поступку који је “кренуо напамет” уз подршку, како је рекао, одабраних медија који су од тужилаштва добијали податке, а за узврат су некритички пратили суђење.

- Годину дана се о њему прича на најгори начин, назива га се велеиздајником, а чланове његове породоце приказује се као особе које троше новац стечен криминалом - упозорио је Продановић.

Он је оцијенио да таква клима ствара притисак и на свједоке и на суд због чега се поставља питање да ли је он остварио правично суђење.

Одбрана ће се у наставку осврнути и на оптужбе у случају Ина - МОЛ.

Тужилаштво је јуче тражило максималну казну од 15 година затвора за некада најмоћнијег политичара у земљи, јер сматра да је доказано да је он почнинио кривична дјела за која га терете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана