Препуцавања Весне Пусић и Колинде Грабар-Китаровић око инаугурације

Агенције
Препуцавања Весне Пусић и Колинде Грабар-Китаровић око инаугурације

Загреб - Шеф хрватске дипломатије Весна Пусић изјавила је јуче да су биједне тврдње о њеној наводној опструкцији инаугурације предсједника Колинде Грабар-Китаровић.

Извори из тима предсједника тврдили су да се министарство, на чијем је челу Весна Пусић, уопште не труди да доведе стране државнике на инаугурацију Грабар-Китаровић иако је то посао министарства.

- То је тако биједно да у интересу дигнитета земље радије не бих коментарисала - одговорила је Весна Пусић на питање о томе како коментарише незваничне изјаве из тима новоизабраног предсједника да Министарство спољних послова опструише предсједничку инаугурацију.

Извор из тима Колинде Грабар-Китаровић изјавио је да тим нема податке ко од високих званичника долази на инаугурацију и додао да сумња "да се ради о опструкцији".

- Сарадња је лоша, очигледно је да нас опструишу - рекао је извор из тима новоизабраног предсједника.

Оптужбама о опструкцији инаугурације настављен је сукоб на релацији Влада - предсједник, који је почео након што је Грабар-Китаровић побиједила на предсједничким изборима.

Хрватски медији објавили су да је Грабар-Китаровић разочарана, јер за сада нема потврде да ће међу присутнима на инаугурацији бити звучних имена из европске политике.

Иако би Грабар-Китаровић на својој предсједничкој инаугурацији сигурно вољела да угости Ангелу Меркел, прилично је извјесно да њемачки канцелар 18. фебруара неће доћи у Загреб. Најинтензивнија лобирања одвијају се на релацији Загреб - Берлин. Миро Ковач, шеф изборног штаба Грабар-Китаровић, потеже све своје везе у њемачком ЦДУ-у не би ли на инаугурацију довео неког од репрезентативнијих представника њемачке владе. Подсјетимо, Иви Јосиповићу и Стјепану Месићу на инаугурацију дошло је десетак шефова држава земаља југоисточне и средње Европе.

Први радни дан

Колинда Грабар-Китаровић и њен тим од јуче имају привремену канцеларију у загребачкој вили "Weiss". Тим поводом је на "Фејсбук" профилу Грабар-Китаровић објављена и фотографија првог радног дана у новом радном окружењу.

Привремени смјештај у вили резултат је договора између актуелног предсједника Јосиповића и Грабар-Китаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана