Препоруке за заједничко обиљежавање пет личности у Сјеверној Македонији и Бугарској

Танјуг
Foto: Илустрација

СКОПЉЕ- Мултидисциплинарна македонско-бугарска комисија за историјска и образовна питања усагласила је препоруке које се односе на заједничко обиљежавање пет историјских личности , Св. Ћирила и Методија, Св. Климента, Св. Наума и цара Самуила.

Комисија је одобрила и пет препорука за наставнике историје за 6. разред у Сјеверној Македонији и 5. разред у Бугарској, које се односе на период антике, преноси МИА.

Македонски историчар и копредсчедник заједничке комисије Драги Ђорђијев, након јучерашње конференције у вези са доншчетим одлукама комисије, објаснио је да су препоруке за заједничко обиљежавање ових историјских личности заправо идентични онима којима је препоручено да две владе заједно прославе одређене годишњице или јубилеје.

"За заједничку прославу историјских личности, главни критеријум је био представљање универзалних вриједности тих личности и њихов допринос развоју хришћанске културе, традиције на овим просторима и доприноса развоју свесловенске писмености", рекао је Ðорђијев.

Он је нагласио да се у потпуности поштује аутономија рада комисије и да немају политичке притиске, као и да сврха њиховог рада није мијењање историјских чињеница, већ промоција образовања и превазилажење несугласица.

Ђорђијев је оцијенио да ће период 19. и 20. вијека бити један од најтежих о којима ће комисија расправљати, истичући да уколико не буде договора ни по коју цијену ово тијело неће доносити рјешења историјских неспоразума.

Културно насљеђе и историјска питања била су један од "камена спотицања" двије земље, када је Бугарска ставила вето на напредак Сјеверне Македоније у европским интгерацијама, али су 17. јула ове године, оне прихватиле француски приједлог о рјешавању међусобних проблема, чиме је отворен пут за претприступне преговоре Скопља са Европском унијом (ЕУ).

Усвајање препорука долази месец дана након потписивања Протокола од стране шефова дипломатија Северне Македоније и Бугарске Бујара Османија и Теодоре Генчовске , како је то предвиђено у самом документу, да две земље објаве на сајтовима влада већ одобрене препоруке из теренског рада Заједничке мултидисциплинарне комисије за историјска и образовна питања, наводи МИА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана