Препорука Хрватима да не путују у Газу и Израел

Срна
Препорука Хрватима да не путују у Газу и Израел

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је данас да држављанима Хрватске не препоручује путовања у Газу и Израел, а за информације којима наводно располаже италијанска безбједносна служба, да су екстремистичке групе у земљама Западног Балкана пријетња Европи, каже да су неозбиљне.

На евакуацију из Газе, како је раније рекао министар спољних послова Гордан Грлић Радман, чека 23 држављана Хрватске.

Милановић је новинарима у Вараждину рекао да нема информација о њиховом извлачењу, као и да не препоручује да се тамо путује. „Тамо су људи властитом вољом, свјесно отишли. Тај дио личне одговорности увијек мора постојати, с одлукама које доносимо у животу за себе. То је оно што вам могу у овом тренутку рећи. Не бих никоме савјетовао да одлази тамо осим онима којима је то посао“, рекао је Милановић.

„То су новинари, али не знам има ли наших новинара у овом тренутку у Гази и Израелу. И да има, мислим да немају шта посебно да извијесте јер немају приступ“, рекао је Милановић.

Коментаришући скупове подршке Палестини, а један је планиран за сутра у Загребу, након што су већ одржани у Сарајеву и Подгорици, Миламовић каже да је био други у Европи који је рекао нешто што, како каже, сада сви понављају као пајаци.

„У Босни су, претпостављам, становници муслиманске вјероисповести субјективни, као што су и Јевреји субјективни. С обзиром на то да ми нисмо ни једно ни друго, уз поштовање и људски обзир и према једнима и према другима, толико ме се то тиче. Шта ја ту имам да коментаришем? Прије недељу и више дана сам други у Европи рекао оно што сад сви као навијени пајаци понављају - право на сигурност и одбрану је једно, али не може се трагична судбина једног народа сматрати нужним злом. Подразумјева се да су Палестинци у таквој ситуацији. То не може бити тако“, рекао је Милановић.

На питање о сигурносној ситуацији у Хрватској, Милановић је рекао да „треба бити опрезан“, али да нема простора за забринутост.

Хрватски предсједник сматра „неозбиљним“ упозорење италијанске обавјештајне службе да су екстремистичке групе

на Западном Балкану пријетња европској сигурности.

 „Једна служба, једна од њих 30 и више, говори о проблемима и сигурносним претњама на територији треће и четврте државе, а други ћуте, односно не коментаришу ништа.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана