Преокрет у Загребу - Пленковић нагло одустао, притисак из ЕУ?

Г.С.
Преокрет у Загребу - Пленковић нагло одустао, притисак из ЕУ?

Загреб - Русија очекује да ће Хрватска поднијети званични захтјев за куповину вакцине Спутњик В, изјавио је данас за ТАСС амбасадор Русије у Хрватској Андреј Нестеренко.

Нестеренко је навео да је разговарао са хрватским министром здравља Вилијем Берошом, што је за њега показатељ намјере хрватске владе да размотри набавку вакцине Спутњик В из Русије.

“Министар је подвукао да Хрватска узима у обзир да је овај лијек ефикасан против корона вируса и да око 30 држава, међу којима и Мађарска, чланица ЕУ, планира да га купи”, казао је руски амбасадор.

Он је навео да званични захтјев за вакцине треба да стигне из Загреба.

“С обзиром на чињеницу да је Хрватска чланица Европске уније, потребно је поштовање одређених правила која је поставила ЕУ о куповини страних лијекова”, нагласио је Нестеренко и додао да се ЕМА бави тим питањем и да се очекује да одлучи у случају Хрватске.

Руски амбасадор је рекао Берошу и да би хрватске овлашћене агенције и представници Руског фонда за директна улагања (РДИФ) требало да обаве разговоре о свим детаљима испоруке руске вакцине.

Пленковић: Мора да одобри ЕУ

Премијер Хрватске Андреј Пленковић дао је изјаву након сједнице Председништва ХДЗ-а.

“Хрватска влада је у протеклим мјесецима радила на томе да осигура довољну количину цепива за цијелу популацију, 1,9 милона доза Физера, милион доза Модерне, 2,7 милиона доза АстраЗенеке и 900 хиљада доза Џондон и Џонсон који је сада кренуо с процедуром регистрације цјепива”, рекао је.

Потпуни преокрет у вези с доласком руског цепива у Хрватску?

Али оно што је услиједио даље у Пленковићевој изјави је потпуни заокрет у односу на информације које су из владе цуриле синоћ. Тада су од извора блиских влади стизале информације како се већ у следијећих неколико седмица намјерава да допреми најмање милион доза Спутника В, пре одобрења Европске агенције за лијекове (ЕМА) које се очекује тек у априлу.

Сада Пленковић говори супротно - да прије коришћења Спутњика В у Хрватској то цјепиво мора бити одобрено у ЕУ.

“Ми смо у позицији да, не нашом кривицом, долази до спорије дистрибуције вакцина и желимо да видимо које су нам друге могућности да евентуално набавимо вакцине. Успоставили смо службене контакте с руском страном, наши ресори поставиће одређене упите и захтјеве. Желимо бити у позицији да смо резервисали дозе кад то цјепиво буде одобрено. Желимо бити одговорна влада и не желимо доћи у ситуацију да немамо на тржишту нешто што је поуздано”, изјавио је Пленковић.

Заокрет долази пар сати након конференције за медије шефице Европске комисије

Казао је да се он и влада не желе да се доведу у ситуацију да држава буде одговорна за евентуалне нежељене посљедице на здравље неодобреног цјепива.

“Ми желимо бити одговорна влада када је ријеч о здрављу и сигурности наших грађана. Када одређено цјепиво или лек добије одобрење ЕМА-е, тада за његов квалитет и нуспојаве, одговара произвођач. А када то дође без тога, онда за то одговара држава, а ми не желимо ући у ситуацију да на тржишту имамо нешто што није провјерено”, додаје Пленковић.

На питање која ће бити цијена руског цјепива рекао је да још нису дошли до цијене у разговорима с Русима. Додао је да би цјепиво које је већ наручено могло стићи крајем фебруара или у марту, да се ради о износу од 600.000 доза које би требало да дођу, али ту се ради о цјепивима која се већ налазе на хрватском тржишту.

Заокрет владе долази неколико сати након што је предсједница Европске комисије оштро напала Русе због њихове намјере да пласирају Спутњик В на тржиште ЕУ. Рекла је како Спутњик није аплицирао за дозволу и да, ако то жели учинити, мора проћи цијелу процедуру као и сви остали и предочити сву потребну документацију.

“Питам се како то да Русија нуди милионе доза цјепива многима, а није их употријебила на властитим грађанима, не напредују у вакцинисању својих грађана”, рекла је Фон дер Лајен која је конференцију о руском цјепиву одржала након најава из Хрватске и Словачке да иду у набавку руског цјепива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана