Преминуо водитељ који је први саопштио да је умро Тито

ГС
Преминуо водитељ који је први саопштио да је умро Тито

ЗАГРЕБ - Дугогодишњи уредник на Телевизији Загреб и ХТВ Мирослав Лилић преминуо је у 80. години, а остао је упамћен јер је први саопштио јавности да је умро Јосип Броз Тито, јавља "Вечерњи лист".

У својој аутобиографији Лилић је описао шта се одвијало у студију док је читао вијест о смрти тадашњег предсједника Југославије.

-  С режисером и уредником Недјељног поподнева Сашом Залепугином договорено је да кад му се каже да прекине емитовање емисије, одреже слику на двије празне столице које су биле припремљене у студију… Дошла је вијест и одмах смо прекинули програм. Стоје те двије столице. Узео сам Танјугову вијест без преписивања и кренуо према студију. Гледам у камеру, пали се црвено свјетло, читам:

„Предсједништво Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Предсједништво Централног комитета Савеза комуниста Југославије радничкој класи и народима Југославије: умро је друг Тито…”

Прочитао сам вијест, гледао још пар секунди у камеру и хтио устати са столице. Али, на свој ужас схватим да на себи имам плаве траперице које сам заборавио замијенити црним хлачама!

Останем сједити, режисер ме држи у кадру и додам што ми је прво пало на памет:

- Поштовани гледаоци, од овог тренутка Југословенска радиотелевизија започиње емитовање ванредног програма - написао је Лилић.

Мирослав Лилић рођен је 8. априла 1944. године у Сиверићу. Дипломирао је југославенску и компаративну књижевност. Током дугогодишње каријере радио је као новинар, директор програма ТВ Загреб и ХРТ, уредник ТВ Дневник, главни уредник Нове ТВ, али и предсједник управе дискографске куће Кроациа Рекордс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана