Преминуо историчар Зоран Лакић

Срна
Преминуо историчар Зоран Лакић

ПОДГОРИЦА - Истакнути српски историчар и академик Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ) Зоран Лакић преминуо је вечерас у Подгорици у 89. години.

Академик Лакић биће сахрањен у четвртак, 22. децембра, у Даниловграду, објавила је породица.

Зоран Лакић рођен је 31. октобра 1933. године у селу Доња Бијела код Шавника.

Основну школу завршио је у Даниловграду, а гимназију у Никшићу 1952. године. Дипломирао је историју на Филозофском факултету у Београду, гдје је и докторирао 1974. године.

Био је биран за редовног професора на Филозофском факултету у Никшићу, гдје је предавао историју Југославије, до пензионисања 2000. године. У два мандатна периода био је шеф Одсјека за историју и географију. Предавао је на послиједипломским студијама Универзитета у Приштини.

Боравио је по позиву у универзитетским центрима у иностранству (Торонто, Москва, Париз, Берлин, Атина, Праг, Софија, Букурешт, Јерусалим, Анкара) и свим универзитетским центрима претходне Југославије.

Као експерт Унеска за питања културе вршио је вишемјесечна истраживања у скандинавским земљама 1976. године. Написао је више од 600 библиографских јединица, међу којима је и 17 посебних издања на које је објављено више од 100 приказа и осврта.

На приједлог Библиографског института у Њујорку изабран је за личност године 1998. Слично признање добио је и од Универзитета у Кембриџу 2000. године. Одликован је Медаљом младих Алжира (1965), Орденом рада са сребрним и златним вијенцем, Златном плакетом Црвеног крста и Сребрном плакетом ЈНА.

Уврштен је у Енциклопедију српске историографије. Након искључења из СКЈ 1985. године због вербалног деликта, више није страначки организован.

За ванредног члана Црногорске академије наука и умјетности изабран је 19. новембра 1993. године, а за редовног члана 8. децембра 2000. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана