Преминуо Арсен Дедић

Агенције
Преминуо Арсен Дедић

Легендарни кантаутор Арсен Дедић преминуо је у понедjељак увече у 78. години у болници у Загребу, јавио је Јутарњи лист.

Дедић је прijе више од двије недjеље хоспитализован због сепсе, након што му је претходно уграђен вјештачки кук. Посљедњих дана му се здравствено стање нагло погоршало и отказали су му бубрези. Преминуо 17. августа 2015. у Загребу.

Рођен је у Шибенику 1938. године од оца Јована и мајке Веронике. У Загребу је уписао Правни факултет који је напустио 1959. а у истом граду је уписао музичку академију, на којој је дипломирао 1964. Готово цио свој живот је писао пјесме, па је некако логично било што се средином шездесетих отиснуо у кантауторске воде.

Први албум „Човјек као ја" објављује 1969, а од тада је снимио на десетине плоча. Његов музички стил се може описати као мјешавина медитеранске поп музике, шансоне и џеза. Шездесетих је наступао на многим фестивалима поп музике у СФРЈ. Поред поезије и музике, аматерски се бавио сликарством.

Објавио је на десетине књига, збирки пјесама. Писао је музику за позориште, филм, телевизију и рекламе. Добитник је многобројних награда, а једна од најзначајнијих је она из Сан Рема 1982. за „ауторску шансону".

Музички печат Арсена Дедића на музичку сцену СФРЈ је огроман. Нећете погрешити ако кажете да оно шта су Шарл Азнавур, Жак Брел, Леонард Коен, Серж Гејнзбур и Скот Вокер представљали за свјетску, то је Арсен био за музичку сцену двадесетдвомилионске Југославије.

Иза себе је оставио супругу Габи Новак и сина Матију Дедића.

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно објављени.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана