Пленковић: Милановић би могао на скуп који организује Русија

Танјуг
Пленковић: Милановић би могао на скуп који организује Русија

 ЗАГРЕР- Хрватски премијер Андреј Пленковић задовољан је организацијом парламентарног самита Кримске платформе у Загребу, а за изостанак председника Зорана Милановића рекао је да не зна на ком скупу би он могао да учествује осим ако га организује Русија.

 Пленковић је то рекао након синоћ одржаног састанка ширег Председништва ХДЗ-а коментаришући Милановићеве изјаве о самиту Кримске платформе и председници Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

"Мислим да сте свЈесни колико је за одважну, исправну и моралну спољну политику какву води Влада Републике Хрватске, овакав догађај који смо организовали битан користан и добар. Ове теме, је ли неко отишао у Макарску, то није предмет мога интереса. То нека он објашњава", рекао је Пленковић.

Милановић је дан уочи самита боравио у Макарској, гдЈе је у изјави новинарима поновио да се противи обуци украјинских војника у Хрватској, јер би то значило довођења рата у земљу, као и да не зна да ли је позван на самит Кримске платформе. Рекао је да је из Амбасаде САД добио позив да се састане са америчком званичницом Ненси Пелоси, али је, каже, тај позив стигао касно.

Примјетио је и да за двије седмице више ништа неће бити исто и да, послије избора у САД када побједе републиканци, Пелоси неће више бити на функцији на којој је сада.

"Ваљда се ту види ко шта говори протеклих година. Не знам на који ће он скуп ићи, можда да га Русија организује. Госпођа Пелоси није губила време на небитне, а ни ми нисмо", рекао је Пленковић, пренео је ХРТ.

Осврнуо се и на јуче одржани самит Кримске платформе и додао да се показало да је конзистентна подршка Хрватске Украјини добила, како је казао, симболичну тежину суорганизацијом овога догађаја.

"Хрватска је међународно релевантна, профилисана и позиционирана на правој страни историје и морала. Бити уз Украјину значи направити прави избор, направити избор солидарности", рекао је Пленковић.

Истакао је да је то разликовање права на слободу, територијални интегритет од напада, освајања, убистава, прогањања, окупирања територија, лажних референдума и лажних анексија туђих територија. "Хрватска је са овим скупом доказала да је уважена и респектирана и да даје допринос на најбољи могући начин", рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана