Премијерка Словеније даје оставку

Агенције
Премијерка Словеније даје оставку

Љубљана - Предсједница владе Словеније Аленка Братушек најавила је данас да ће у понедјељак предсједнике државе и парламента обавјестити о оставци.

Премијерка је рекла да је с предсједницима три коалиционе странке данас заједно установила да је за Словенију најбоље да се превремени избори одрже што прије, дакле прије љета.

Са оставком премијерке мандат престаје и свим министрима, који ће до избора нове владе обављати текуће послове.

Први могући датум одржавања превремених избора је 22. јун, о чему ће одлучивати посланици у парламенту, које је премијерка позвала да се одрекну предлагања мандатара како би се превремени избори одржали што прије.

Она је већ прошле недјеље наговестила да ће дати оставку када је изгубила мјесто на челу странке Позитивна Словенија на које је изабран Зоран Јанковић, оснивач странке и градоначелник Љубљане.

Аленка Братушек (44) дошла је на власт у марту 2013. послије пада владе конзервативног премијера Јанеза Јанше због оптужби о корупцији.

Зоран Јанковић, такође оптужен за проневјеру и корупцију био се тада повукао са чела партије Позитивна Словенија, али је задржао мјесто градоначелника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана