Премијер Словеније поднијела оставку

Агенције
Премијер Словеније поднијела оставку

Љубљана - Премијер Словеније Аленка Братушек, послије годину на тој функцији, поднијела је јуче оставку.

Братушекова је о својој оставци писмом обавијестила предсједника Републике Борута Пахора и предсједника Народне скупштине Јанка Вебера.

Она је на "Твитеру" и "Фејсбуку" објавила текст своје оставке у којој каже да "грађани и грађанке сами треба да кажу ко треба да води Владу и то је једино исправно".

Братушекова је већ прошле недјеље наговијестила да ће дати оставку када је изгубила мјесто на челу странке Позитивна Словенија на које је изабран Зоран Јанковић, оснивач странке и градоначелник Љубљане.

Вебер је рекао да ће остале чланове Скупштине о оставци премијера обавијестити на сједници која ће бити одржана у сриједу или четвртак.

Одлазак Братушекове уједно значи и пад Владе, али с коалицијом је договорено да ће министри наставити обављати своје послове све до пријевремених избора који би се могли одржати 22. јуна.

Према Пословнику Народне скупштине, оставка Братушекове се мора наћи на дневном реду парламента у року од седам дана од објављивања. Предсједник Републике, парламентарне групе или најмање десет чланова имају могућност да предложе новог мандатара, али према ранијим информацијама, то се највјероватније неће догодити, већ ће се ићи на ванредне парламентарне изборе. На томе је инсистирала и Братушекова. Ако Народна скупштина у року од 30 дана не предложи новог мандатара или приједлог не буде прихваћен, предсједник распушта Скупштину и расписује ванредне изборе.

Аленка Братушек (44) дошла је на власт у марту 2013. послије пада владе конзервативног премијера Јанеза Јанше због оптужби о корупцији. Зоран Јанковић, такође оптужен за проневјеру и корупцију, био се тада повукао са чела партије Позитивна Словенија, али је задржао мјесто градоначелника.

Рокови

Нова скупштина мора бити изабрана најкасније два мјесеца од распуштања претходне, а пријевремени избори могу да буду одржани најраније 40 дана од дана заказивања.

Већина посланика, као и сама Братушекова, су за то да избори буду одржани прије љета, док поједини посланици вјерују да избори не могу бити одржани прије јесени.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана