Премијер Марковић Амфилохију: Ово је посљедње упозорење

Агенције
Премијер Марковић Амфилохију: Ово је посљедње упозорење

Премијер Црне Горе Душко Марковић упозорио је митрополита Амфилохија да не подстиче нереде у Црној Гори.

"Ово је посљедње упозорење митрополиту Амфилохију да не подстиче нереде", рекао је Марковић.

Премијер Црне Горе Душко Марковић оцијенио је данас да је необјашњиво да званична Србија није осудила покушај паљења црногорске заставе у Београду испред амбасаде Црне Горе током протеста групе незадовољних због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

"Још је зачуђујућа чињеница да министри у Влади Србије и неки њихови програмирани аналитичари неконтолисано вређају Црну Гору и њене институције", казао је Марковић новинарима у Подгорици.

Министарство вањских послова Црне Горе је раније данас осудило "вандалске иступе" који су се у претходна три дана десили испред амбасада Црне Горе у Србији, Словенији и Генералног конзулата у Сремским Карловцима.

Марковић је позвао мирополита црногорско-приморског Српске православне цркве у Црној Гори (СПЦ) Амфилохија да не подстиче нереде и незадовољство због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

"Митрополиту црногорско-приморском савјетујем да не подстиче незадовољство и нереде, да је ово посљедња опомена у том смислу, јер Црна Гора и државне институције неће дозволити изазивање нереда, нападе на државне службенике, на полицију, угрожавање имовине и ограничавање права других грађана", казао је Марковић.

Он је позвао свештенство СПЦ да се "врати у цркве и храмове, да позове вјернике да служе и да бораве у храмовима, да их не позивају на пружање отпора властима у односу на Закон о слободи вјероисповијести".

"Поручујем грађанима, имајте стрпљења. Црна Гора је европска држава 21. вијека. Овдје неће бити никаквог сукоба. Овдје није никоме тијесно - ни Србима, ни Црногорцима ни Албанцима, ни Муслиманима – Бошњацима, ни Хрватима ни било коме другом. Црна Гора је дом за све. Али у Црној Гори ће се поштовати црногорски закони, а не нечији други. Не брините за своју безјбедност. Држава је ту да штити вашу сигурност и сигурност ваших породица", казао је он.

Скупштина Црне Горе усвојила је у петак Закон о слободи вјероисповијести, који је подигао тензије у Црној Гори и изазвао различите реакције у региону, а Митрополија СПЦ оштро је против закон, сматра га антиуставним, антицрквеним и дискриминаторским" и тражи од власти у Црној Гори дијалог о његовој примјени.

Свештенство СПЦ готово свакодневно се окупља у црквама у Црној Гори на молитвама и литургијама, а у вечерњим сатима противници закона организују блокаде саобраћаја и протестне шетње широм земље.

Током тих окупљања било је инцидената. У Подгорици је синоћ испред храма полиција употребила сузавац, док су исте вечери на путу ка аеродрому каменована и лакше повређена четири полицајца током интервенције због блокаде саобраћаја коју су организовали демонстранти.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана