Премијер, генерал и мушки разговори

Јутарњи лист
Премијер, генерал и мушки разговори

Загреб - Предсједник Владе Хрватске Зоран Милановић и пензионисани генерал Анте Готовина често се друже у једном загребачком ресторану.

Из Владе кажу да је ријеч о пријатељском односу.

Загребачки “Јутарњи лист”, иначе, Готовину представља као несумњиво најпопуларнијег пензионисаног генерала Хрватске војске, кога је Хашки тринубал ослободио оптужбе за злочине над Србима за вријеме “Олује”.

- Био је то обичан ручак без политичких конотација - кратко је коментирао блиски сарадник хрватског премјера Зорана Милановића поводом дружења с генралном додавши.

- Они се налазе једном мјесечно, недавно су били и у “Такеноку”, а претпостављам да ће се и убудуће дружити. То је мушко пријатељство и ништа виш – речено је.

Иначе, откако се вратио из Хага, гдје је првостепеном пресудом био осуђен на 18 година затвора због злочина у акцији хрватске војске “Олуја”, Готовина је одлучио да се упусти у пословне воде и чини се, наводи лист, да је у томе прилично успјешан.

Позивајући се на владин извор, лист додаје да у томе нема помоћ извршне власти с обзиром на то да је први посао добио још прије двије године, а најновији бизнис с узгајањем туна омогућила му је Задарска жупанија у којој је на власти опозициона ХДЗ.

Компанија “Адриатик градња”, чији су власници Готовина и Жељко Дилбер, лани је за Град Задар одрадила посао градње плиноводне инсталације, и то за износ од 5,1 милион куна.

У јуну су Милановић и министар одбране Анте Котромановић посјетили Готовину који их је повео у обилазак свог туногојилишта, а послије су у његовој кући у Пакоштанима гледали фудбалску утакмицу између Хрватске и Шкотске, подсјећа лист. Котромановић је дугогодишњи пријатељ породице Готовина.

Упућени тврде да је он главна веза између Готовине и премијера. Али, још док је био вођа опозиције, Милановић је, за разлику од већине љевичара, подржавао Готовину, наводи лист и додаје да је 2011. године изјавио је да Готовина не може бити крив.

С друге стране, Готовина се, откако је на слободи, држи на дистанци од политичких радикала.

Подсјећа се и да је одбио да учествује на скупу бивших генерала који су критиковали власт, а недавно је одбио да коментарише рад Владе, уз објашњење да је “само обичан рибар”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана