Прекинут ланац трговине људима на Балкану, ухапшено осам лица

Srna
Прекинут ланац трговине људима на Балкану, ухапшено осам лица

ПОДГОРИЦА - Припадници црногорске Управе полиције, у сарадњи са Специјалним државним тужилаштвом, спровели су међународну акцију у којој је откривен и прекинут највећи ланац трговине људима на Балкану у посљедње вријеме, а за сада је слободе лишено осам лица, саопштено је из Управе полиције.

У саопштењу се наводи да су у јучерашњој акцији, реализованој у сарадњи са Интерполом и Европолом, претресени објекти на три локације и пронађена 93 лица са Тајвана којима је било ограничено кретање и одузети пасоши.

"Њих су, како се претпоставља, осумњичена лица која су располагала великим сумама новца, држала под присилом у објектима у којима је владала строга хијерархија", наводи се у саопштењу.

Службеници полиције изузели су више електронских уређаја који ће бити предмет даљег вјештачења ради откривања кривичних дјела.

"За сада је лишено слободе осам лица због сумње да су починила кривична дјела трговина људима и стварање криминалне организације, полиција је идентификовала 12 жртава овог кривичног дјела, а у обради је 85", додаје се у саопштењу.

Помоћник директора за Сектор криминалистичке полиције Енис Баковић састао се данас са колегама из земље из које потичу жртве, а на састанку је закључено да се само квалитетном међународном сарадњом може стати на пут транснационалном криминалу, те да је ова активност добар показатељ квалитетне међународне сарадње.

У полицији кажу да се предузимају даље истражне активности ради идентификовања још евентуалних извршилаца и жртава трговине људима или других кривичних дјела.

"Ради даљег спречавања отварања сличних центара и проактивног дјеловања с циљем предупређења извршења ових кривичних дјела са акцентом на борбу против трговине људима, даља и обимнија сарадња са Европолом тек слиједи", додаје се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је борба против трговине људима у врху приоритета црногорске Управе полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана