Преименованa улица Миле Будака у Славонском Броду

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Одборници Градског већа Славонског Брода одлучили су данас о преименовању назива улице по једном од идеолога усташког покрета и ратног злочинца Миле Будака.

Одлуку о томе су данас донијеле градске власти Славонског брода са 13 гласова "за", док је уздржано било осам одборника из ХДЗ и ХСП.

Према овој одлуци дио улице која се звала по Милу Будаку зваће се Улица 108. бригаде, а у другом дијелу Улица генерала Петра Стипетића. Одборницима се обратио Стрибор Валента рекавши да ко не зна зашто улица не треба да се зове по Милу Будаку, није заслужио да буде одборник.

"Мислим да би већ једном требало спустити тензије јер ова промјена назива улице никога неће у ничему закинути, неће се поправити привреда, али промјеном ће се можда поправити неке друге ствари", рекао је градоначелник Мирко Дуспара, пренио је хрватски портал Индекс.

Миле Будак био је хрватски политичар, адвокат, министар у влади НДХ и један од идеолога усташког покрета. Послије пада режима НДХ 1945. у новооснованој Југославији на војном суду био је осуђен на смрт вјешањем и погубљен. Проглашен је ратним злочинцем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана