Предсједник Скупштине позвао градоначелника Вуковара да "мало стане на лопту"

Танјуг
Предсједник Скупштине позвао градоначелника Вуковара да "мало стане на лопту"

ЗАГРЕБ - Предсједник српске скупштине Гордан Јандроковић поручио је данас да се на комеморацији за жртве Вуковара, која се одржава 18. новембра, не смију прикупљати политички поени и правити подјеле, па позвао градоначелника Ивана Пенаву да "мало стане на лопту".

"Не могу да схватим и не желим да имам разумијевање за оне који на том светом мјесту, на тој комеморацији, покушавају да прикупљају политичке поене, а овдје се очигледно ради о томе", казао је Јандроковић.

Јандроковић је то рекао коментаришући потезе вуковарског градоначелника Ивана Пенаве поводом  организације комеморације и тврдњу да је Вуковару "украдена" Колона сјећања.

"Интерес је свих нас да достојанствено обиљежимо и комеморишемо жртву Вуковара. Не требају нам никакве подјеле, никаква истицања и наглашавања ко је ту био важнији, позивање на то да неко ко другачије гледа на одређене ствари не може доћи у Вуковар", рекао је Јандроковић након сједнице Предсједништва скупштине.

Јандроковић каже да је Вуковар за Србе "свето мјесто, симбол страдања и побједе у Домовинском рату, симбол жртве, свега онога што је довело до стварања српске државе".

 У Вуковар, додао је, треба да дођу сви они којима је стало до жртве и поштовања те жртве Вуковара, треба да дођу сви они који желе добро српском народу и држави и на томе не смијемо да правимо подјеле.

"Никад као политичар то не бих чинио и позивам и Пенаву и све који инсистирају на разликама да мало стану на лопту, да промисле да ли је баш Вуковар тема на којој треба скупљати политичке поене", казао је Јандроковић и додао да у тој врсти  политичке манипулације једноставно не жели да учествује.

Рекао је да ће као и сваке године ићи у Вуковар и да очекује достојанствено комеморисање жртве. 

На питање новинара да ли се ХДЗ-у сада догађа оно што је ХДЗ-ов градоначелник радио 2013. влади Зорана Милановића када су биле двије колоне у Вуковару, Јандроковић одговорио одречно.

"Ово није иста ситуација и ако се и догодила грешка тада, не треба је понављати, научили смо пуно тога, прошли кроз процес трансформације друштва", навео је Јандроковић, пренијела је Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана