Предсједник избјегао плаћање пореза

Агенције
Предсједник избјегао плаћање пореза

Загреб - Хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић и министар одбране Анте Котромановић су у сукобу интереса, саопштила је јуче Комисија за одлучивање о сукобу интереса.

Комисија наводи да ће против њих бити покренут поступак.

У случају Грабар-Китаровић не ради се о сукобу интереса већ о питању повреде начела у поступању предсједника.

Комисија је саопштила да је Грабар-Китаровић повриједила начело о поступању предсједника јер је за вријеме новембарских избора од државе добила 1.167.573 куне (152.296 евра) као накнаду за пропаганду, а она је, како се наводи, новац дала ХДЗ-у да би избјегла плаћање пореза од 40 одсто. Током кампање најављивала је да ће новац уплатити у хуманитарне сврхе.

Такве одлуке су ван њеног овлашћења и тиме је повриједила начело обављања јавне дужности, утврдила је Комисија.

У образложењу се наводи да се Грабар-Китаровић понашала као члан странке и да је спорно то што се новца одрекла, а одлучивала је у које ће хуманитарне сврхе тај новац отићи.

- Она је уручивала средства као да су то њене властите донације иако су у том тренутку то већ била средства ХДЗ-а. То није смјела да уради - објаснила је предсједник Комисије Далија Орешковић.

Исто тијело одлучило је да је одлазећи министар Анте Котромановић такође у сукобу интереса због случаја у којем је заједно са својом породицом приватним авионом фирме "Beeccraft" отпутовао на Лошињ. Министарство одбране тада је објаснило да је Котромановић био на приватном путовању и није користио средства државног буџета.

Израчунато је да је министров лет до Лошиња и натраг коштао више од 28.000 куна (3.650 евра), а закон о спречавању сукоба интереса званичницима забрањује примање дарова веће вриједности од 500 куна (65 евра).

Без поступка против Милановића

Комисија је одлучила да неће покретати поступак против премијера Зорана Милановића. У случају Милановића дошла им је пријава да је погодовао рођацима у давању кредита ХБОР-а за аутопраоницу у власништву жене Милановићевог брата. Комисија је, међутим, утврдила да Милановић није могао погодовати, те да у тренутку када је кредит аутопраоници одобрен братова супруга више није била власница поменуте аутопраонице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана