Скандал у Задру: Предсједници Хрватске и Албаније дочекани заставама тзв. велике Албаније VIDEO

Г.С.
Са дочека
Foto: Задарски.ХР | Са дочека

ЗАДАР - Посјету предсједника Хрватске и Албаније, Зорана Милановића и Бајрама Бегаја, задарским Арбанасима у петак је обиљежио инцидент током којег је неколико дјеце у албанским народним ношњама развило заставу такозване велике Албаније, преноси Задарски.хр.

Како се наводи, првобитно је избио скандал због изостанка челних људи градске и жупанијске власти, који су по сваку цијену хтјели да избегну Милановића, а потом је у дворани самостана Школских сестара фрањевки у Арбанасима, у тренутку интонирања албанске државне химне, неколико дјеце у албанским народним ношњама развило заставу такозване велике Албаније, преноси Танјуг.

На видео-снимку задарског листа види се реакција службеног преводиоца Баскима Фазлиуа који је пришао млађим припадницима албанске националне мањине и упозорио их да престану да машу заставом, што су и учинили.

У разговорима представника албанске амбасаде у Загребу и Мјесног одбора Арбанаси, приликом договорања протоколарних детаља посете, појавила се формулација по којој Бегај долази у обилазак албанске дијаспоре, али су из Месног одбора инсистирали на томе да Арбанаси нису ни албанска дијаспора ни национална мањина јер се национално идентификују као Хрвати.

На застави се, уз ликове албанског политичара Исмаила Ћемалија и Исе Бољетинија, налази и мапа “Велике Албаније” која обухвата територије неколико међународно признатих сусједних држава и натпис “Аутохтони”.

Предсједник Мјесног одбора Арбанаси Звонимир Рогић, који је био укључен у организацију доласка двојице предсједника, рекао је за Задарски да за вријеме догађаја није видио заставу.

- Видио сам је тек у новинама и по порталима. Одмах да кажем да се у име Мјесног одбора и свих мјештана Арбанаса ограђујем од тог потеза. То нема баш никакве везе с нама. На бини су биле службене заставе Хрватске и Албаније и то је било довољно - навео је он.

Рогић је додао да га чуди да нико из обезбјеђења предсједника није реаговао.

- Испало је јако ружно, то није било коректно. На дочеку су били и у програму учествовали и припадници албанске националне заједнице из Задра и мјештани, а ми смо Арбанаси и Хрвати. Да смо примијетили ту заставу, сами бисмо је уклонили, нисмо очекивали да неко може тако да се понаша и злоупотребљава наше гостопримство - навео је Рогић.

Почасни конзул Албаније у Задру Антон Дедај и предсједник задарског Градског вијећа Марко Вучетич кажу да ни они нису видјели спорну заставу. 

Милановић је раније ове недјеље дочекао у Арбанасима у Задру предсједника Албаније Бајрама Бегаја, који је допутовао са супругом Армандом Бегај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана